Repatriere decedați prin transport funerar. Condițiile în care poți aduce în țară defunctul

Procedura de repatriere a celor decedați poate fi uneori o provocare. Pentru că îți dorești să îi ai pe cei dragi aproape și să îi conduci pe ultimul drum, este nevoie de ajutorul specializat al firmelor care se ocupă cu serviciul de transport funerar. 

Totuși, procedura de repatriere diferă în funcție de mai mulți factori, precum distanța parcursă sau chiar motivele decesului. De aceea, trebuie cunoscute cu exactitate aceste aspecte pentru a putea alege o firmă de servicii funerare potrivită. În funcție de informațiile comunicate, specialiștii în funerare vor putea face o ofertă pentru transportul funerar.

În articolul de față te vom ajuta să descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre repatrierea decedaților și care sunt condițiile în care se poate realiza transportul defunctului.

Cum se face repatrierea decedaților

Primul pas ce trebuie făcut imediat după aflarea veștii este contactarea unei firme de servicii funerare de încredere și care se ocupă cu repatrierea decedaților. La Kirilă Funerare ne ocupăm de servicii de repatriere complete, iar scopul nostru este să îi aducem acasă pe cei dragi pe care i-ai pierdut.

Rolul pompelor funebre este acela de a ghida prin procedura de repatriere și de a explica toți pașii care urmează să fie făcuți. Pentru început, este nevoie de câteva acte ce trebuie înmânate firmei astfel încât cei care se ocupă cu transportul să poată porni la drum. Actele sunt:

  • Certificatul de naștere al defunctului;
  • Certificatul de căsătorie sau sentința de divorț, după caz;
  • Livretul militar, dacă e cazul;
  • Actul de identitate al persoanei care solicită serviciul de transport.

Următorul pas în procedura de repatriere va fi alegerea sicriului și a accesoriilor funerare pentru organizarea ceremoniei de înhumare. Apoi, firma de repatrieri va trimite delegați pentru preluarea defunctului. În funcție de distanța ce trebuie parcursă, este aleasă și metoda de transport:

  • rutier;
  • maritim;
  • aerian.

Transportul funerar aerian se realizează atunci când decesul are loc într-o țară unde transportul rutier este anevoios. De exemplu, este recomandată alegerea transportului pe cale aeriană când defunctul de află pe alt continent. Cu siguranță, transportul aerian poate fi realizat și în cazuri de distanțe mai mici, însă metoda rutieră este mai avantajoasă. Costurile sunt mai reduse, iar timpul de așteptare poate fi mai mic.

Condiții legale pentru repatriere

Pentru ca repatrierea defunctului să se poată realiza, este nevoie de condiții speciale de transport. Astfel, serviciile funerare trebuie să dispună de o mașină dotată cu sistem frigorific care să faciliteze transportul.

Înainte de întoarcerea în țară, delegații se vor ocupa de îmbălsămarea și toaletarea defunctului pentru a putea depune sicriul la capelă ulterior. În același timp, ei se vor ocupa de procurarea actelor necesare pentru transportul funerar. Iată despre ce acte este vorba:

  • Certificatul medical constatator de deces;
  • Certificatul de îmbălsămare;
  • Pașaportul mortuar;
  • Decizia de anchetă, dacă moartea a fost de cauze suspecte.

Așadar, în cazul în care decesul prezintă suspiciuni, trupul neînsuflețit nu poate fi repatriat până când ancheta nu este soluționată. În acest caz, organele abilitate trebuie să elibereze adeverința cu decizia. În cazul în care decesul persoanei a fost anunțat la Ambasada României în țara respectivă, consulatul poate elibera certificatul de deces al defunctului, înainte de sosirea lui în țară. 

Ce fel de transport funerar să alegi pentru repatriere?

În funcție de distanța parcursă este necesar de urmărit și tipul de transport funerar potrivit. Pentru distanțe mai reduse, în țări din spațiul european, este de preferat alegerea transportului funerar rutier. Este mai avantajos și există siguranța că delegații vor veni rapid cu sicriul pentru depunere.

Dacă vorbim, în schimb despre transportul de pe alte continente, atunci este de preferat metoda aeriană. Totuși, trebuie luat în calcul faptul că:

  • Toate costurile transportului aerian sunt crescute;
  • Sicriul trebuie depus la aeroport cu cel puțin 12 ore înainte de decolare;
  • Defunctul trebuie așezat în sicriu de zinc și sicriu de lemn pentru protecție sanitară;
  • Avionul poate avea escale, iar transportul poate fi întârziat.

Dacă ai nevoie de mai multe informații, vizitează blogul Kirilă Funerare sau contactează-ne pentru servicii funerare.