Blog

Care sunt tradițiile de înmormântare în America? Câteva obiceiuri din SUA și America latină

Sebastian Kirilă
Vera Kirilă
Fondator
18.7.24
timp de citire, 5 min
Vera Kirilă
Vera Kirilă
18.7.24
timp de citire, 5 min
Care sunt tradițiile de înmormântare în America? Câteva obiceiuri din SUA și America latină
Sari la capitol

Încă din cele mai vechi timpuri înmormântările se fac conform obiceiurilor specifice zonei sau țării în care au loc. În special în mediul rural, oamenii sunt foarte atenți ca tradițiile să fie respectate cu strictețe. 

Ne-am obișnuit să povestim despre obiceiurile funebre din România, așa că, în rândurile următoare, ne vom îndrepta atenția spre alte țări și chiar alte continente.

Cum se desfășoară ceremoniile de priveghi și înmormântare în Mexic, New Orleans și în alte zone ale Statelor Unite? Informațiile pe care le-am descoperit sunt atât de neobișnuite încât cu siguranță ne vor rămâne întipărite în minte. La fel și ție! Iată ce curiozități am aflat!

Mexic, țară celebră pentru sărbătoarea Dia de los muertos

În Mexic, la fel ca în România, familia organizează și un priveghi înainte de înmormântare. Aici, priveghiul se desfășoară de-a lungul a două sau trei zile, timp în care familia și apropiații persoanei decedate se roagă și împărtășesc amintiri despre cel trecut în veșnicie. 

Ținuta este de asemenea importantă. Atât femeile, cât și bărbații poartă haine decente, elegante și închise la culoare. 

După înmormântare, familia și invitații iau masa împreună. Obiceiul este ca fiecare participant să aducă mâncare pe care să o împartă cu persoanele prezente sau să ofere în dar o anumită sumă de bani familiei îndoliate ca sprijin financiar pentru cheltuielile pe care le presupune înmormântarea. 

Apoi, în următoarele nouă zile se rostesc rugăciuni pentru ca sufletul persoanei decedate să fie primit în Rai. Acest obicei se numește novena și este specific nu doar în Mexic, ci în întreaga Americă Latină. 

Pentru mexicani este esențial să păstreze vie amintirea celor care nu mai sunt printre ei. În acest sens, fiecare familie are acasă un altar cu poze și obiecte ale rudeniilor decedate.

O dată pe an s-au alocat chiar două zile speciale pentru sărbătorirea lor. Dia de los muertos are loc în 1 și 2 noiembrie, când familiile aprind lumânări la altar, pun flori, se roagă și vizitează mormintele celor dragi.  

New Orleans, orașul unde jazz-ul răsună la înmormântări

New Orleans, Louisiana, SUA, este cunoscut pentru înmormântările atipice. Cortegiul funerar include de multe ori și o formație muzicală de jazz care interpretează melodii specifice pentru momentele funebre. 

Majoritatea înmormântărilor cu muzică sunt pentru foști muzicieni, însă, cu timpul, tradiția a fost preluată și de alți locuitori ai orașului. 

La fel ca în țara noastră, în New Orleans există obiceiul ca persoana decedată să fie condusă pe ultimul drum de familie și de toți participanții la slujba funerară. Aceștia pornesc de acasă, de la capelă sau biserică spre cimitir și, uneori, trecătorii se alătură și ei alaiului. 

În tot acest timp, formația interpretează o muzică sobră, specifică momentului. Apoi, după ce omul drag este coborât în mormânt, ritmurile se schimbă, muzica devine mai veselă, atmosfera se transformă într-una de sărbătoare. Familia începe să danseze și să sărbătorească viața pe care a dus-o decedatul. 

În trecut, acest obicei era practicat exclusiv de populația africană din America și nu era deloc privit cu ochi buni, fiind considerat nepotrivit unei eveniment atât de solemn cum este o înmormântare. 

Înmormântările „Green” specifice SUA

Tot mai multe familii din Statele Unite ale Americii iau în considerare înmormântările ecologice. Conform unui sondaj, peste 54% dintre americani își doresc să aibă renunțe la înmormântările tradiționale în favoarea celor „green”. Același sondaj ne spune că 72% dintre cimitire au înregistrat o creștere a cererilor pentru acest serviciu. 

Ce presupune o înmormântare verde, ecologică? 

Prin intermediul lor se dorește ca fiecare etapă din pregătirea decedatului să fie înlocuită cu una mai prietenoasă cu mediul, care să reducă emisiile de carbon. 

Astfel, se renunță complet la îmbălsămare, la sicriul de lemn și la piatra funerară. 

În multe cazuri persoana decedată este învelită într-un cearșaf și pusă așa în mormânt. Altă variantă este așezarea decedatului într-un sicriu care se descompune mult mai ușor. Deasupra mormântului, în loc de piatră, familia plantează flori. 

Sunt atât de multe curiozități de descoperit când vine vorba de ritualurile de înmormântare și e captivant să descoperi că felul în care e privită moartea diferă de la un punct de pe hartă la altul. 

Articole despre tradițiile din țara noastră găsești pe blogul Kirilă Funerar, aici, aici și aici

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.