Ajutorul de înmormântare în Satu Mare – Cum beneficiezi de el și care sunt actele de care ai nevoie

Moartea vine pe neașteptate și, de cele mai multe ori, nu suntem pregătiți pentru acest moment din niciun punct de vedere. Nici psihologic și nici financiar.

Cu toate acestea, e important să știi că statul îți acordă un ajutor financiar decent, iar noi, ca firma de servicii funerare, suntem aici să te sprijinim în acest sens.

Deci, banii ar trebui să fie ultima ta grijă când vine vorba de un deces.  

Există totuși câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca să beneficiezi de suma respectivă. Despre ele, dar și despre actele de care ai nevoie vorbim pe larg, astăzi.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să beneficiezi de ajutorul de înmormântare?

 

  • Decedatul a fost angajat sau pensionar

Prima condiție să primești ajutorul din partea statului este ca persoana decedată să fi fost asigurată în momentul decesului. Cu alte cuvinte, să fi fost angajată sau pensionară. 

În acest caz, tu sau altă persoană care suportă cheltuielile pentru înmormântare, beneficiații de 5.390 de lei.

  • Aparținătorul este angajat sau pensionar

Dacă decedatul nu a fost angajat sau pensionar, beneficiază de ajutorul de înmormântare o rudenie asigurată 

Se acordă doar jumătate din suma integrală, adică 2.695 lei. 

 

Actele necesare pentru ajutorul de înmormântare

Primești ajutorul de înmormântare pe baza unui dosar. Noi (sau firma de Servicii Funerare din Satu Mare pe care o alegi) întocmim și depunem acest dosar la Casa Județeană de Pensii Satu Mare

Pentru dosar e nevoie să ne aduci următoarele documente:

– Cupon de pensie sau Certificat Revisal de la angajator pe numele persoanei decedate sau pe numele aparținătorului (tu sau alt membru de familie asigurat); 

– Certificatul de deces eliberat de Serviciul de stare civilă.

Conform legii, este considerat membru de familie:

  • soţul/soţia;
  • copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;

părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
În situaţia în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.

Dacă ar fi să reții o singură idee din acest articol, ține minte atât: Nu ești singur. Indiferent cât de dureros este un deces, cineva e mereu lângă tine să îți ofere ajutor moral și, de ce nu, financiar. 

Kirilă Funerar – Servicii Funerare Satu Mare