Cost repatriere. De ce depinde prețul final în caz de transport funerar

Trecerea în neființă este un aspect ce nu poate fi controlat. Adesea, decesul se întâmplă pe nepregătite. Iar când vine vorba de decesul în străinătate, lucrurile sunt îngreunate. De ce? Pentru că este necesar ajutor special la transportarea defunctului înapoi în țara natală, iar costurile aferente sunt mai ridicate în comparație cu decesul pe teritoriul țării.

De regulă, familia defunctului sau apropiații săi se ocupă cu organizarea ceremoniei de înmormântare. Așadar, toate cheltuielile revin tot familiei. 

Și pentru că poate fi dificil de acoperit sume mari de bani într-un timp scurt, vom discuta despre prețul final în caz de repatriere și cum poți eficientiza costurile transportului internațional.

Ce influențează costurile pentru repatriere internațională

Repatrierea decedaților presupune aducerea lor înapoi în țara natală pentru a fi înhumați demn, în apropierea familiei. Așadar, costurile repatrierii sunt cel mai adesea influențate de factori care țin de transportul internațional.

Distanța ce trebuie parcursă pentru finalizarea repatrierii este principalul factor. Astfel, cu cât distanța este mai mare, cu atât costurile cresc. De exemplu, transportul internațional din Irlanda este mai costisitor decât repatrierea din Germania.

De asemenea, în cazul în care procedura de repatriere este prelungită, costul ar putea crește. În cazul unui deces în condiții violente sau suspecte, trupul neînsuflețit nu este predat firmei de repatrieri decât după încheierea anchetei. Sau, în cazuri particulare, atunci când trupul decedatului nu mai face parte din anchetă.

Metoda de transport internațional poate fi un factor care să modifice costurile repatrierii. În cazul repatrierii pe cale rutieră, cheltuielile sunt mai reduse. Totuși, dacă distanța împiedică transportul rutier, este necesar transportul aerian. Și din acest punct, costurile pot crește în funcție de companiile aeriene, de prețul biletului și numărul de escale.

Repatriere decedați și ce intră în costul final

Pentru fiecare ceremonie de înmormântare este nevoie, în mare parte, de aceleași servicii. Însă în cazul repatrierilor, lista include și transportul funerar din țara în care s-a produs decesul. Totuși, care sunt lucrurile care intră în costul final al unei repatrieri?

Adesea, familiile îndoliate apelează la o singură firmă de transport funerar pentru a acoperi toate procedurile necesare repatrierii și înhumării. De aceea, o firmă de servicii funerare:

  • Oferă consultanță cu privire la pașii procedurii de repatriere și a tuturor obiectelor necesare pentru finalizarea înmormântării;
  • Asigură obținerea tuturor actelor necesare pentru repatriere;
  • Ajută la alegerea tuturor obiectelor necesare pentru înmormântare precum sicriul de lemn și accesoriile aferente;
  • Oferă servicii de îmbălsămare și toaletare a defunctului;
  • Asigură transport funerar corespunzător, cu ajutorul mașinilor dotate cu sisteme frigorifice și autorizate;
  • Acordă documente care fac dovada plății, necesare pentru obținerea ajutorului de înmormântare.

Totuși, există posibilitatea de a opta pentru firme diferite care să se ocupe de repatriere și de obiectele necesare ceremoniei. Kirilă Funerar pune la dispoziție servicii funerare complete pentru repatriere și asistență permanentă.

Ajutor pentru repatriere decedați: cum eficientizezi costurile

Costurile unei repatrieri pot fi foarte ridicate, iar acoperirea lor într-un timp scurt poate fi dificilă. Sunt puține cazurile în care transportul funerar este acoperit complet. În acele cazuri, prețul este achitat în baza unei asigurări de viață pe care defunctul o deținea înainte de deces. 

Deși statul nu oferă ajutor pentru repatriere, asigură sume de bani pentru ajutorul de înmormântare. Dacă decedatul era asigurat sau pensionar, atunci familia primește suma de 6.095 de lei. În caz contrar, ajutorul de înmormântare oferit are valoarea de 3.048 de lei.

El se obține în baza unor acte care atestă că suma necesară a fost acoperită de către familia defunctului. Printre documente se regăsesc:

  • Cererea tip pentru ajutor;
  • Certificatul de deces;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Documente care atestă legătura solicitantului cu defunctul.

Alte cazuri presupun acoperirea costurilor de către compania la care defunctul era angajat. Dacă decesul defunctului s-a produs în baza unei călătorii în interes de serviciu, atunci firma este cea care acoperă cheltuielile de repatriere. Totuși, acest aspect trebuie menționat de către angajator în contractul de angajare.