Blog

Repatrierea și transportul funerar din Italia

Sebastian Kirilă
Fondator
1.10.22
timp de citire, 5 min
1.10.22
timp de citire, 5 min
Repatrierea și transportul funerar din Italia
Sari la capitol

Decesul persoanelor dragi în străinătate vine adesea cu provocări pentru familia rămasă acasă. Întrucât ei doresc să-l înhumeze pe defunct aproape de casă, este necesară repatrierea din țara în care a avut loc decesul. În cazul decesului în țări europene, repatrierea sau transportul funerar din Italia, de exemplu, se realizează cu ajutorul firmelor de servicii funerare.Totuși, transportul funerar este un procedeu dificil și care necesită îndeplinirea mai multor pași. De aceea, Kirilă Funerar este sprijin pentru familiile care vor să-i conducă pe ultimul drum pe cei dragi decedați în Italia.

Ce acte sunt necesare pentru repatrierea din Italia

Ca orice altă procedură de repatriere, și transportul funerar din Italia presupune o serie de documente de care este nevoie pentru a putea aduce în țară defunctul. Este vorba atât de acte necesare înainte de a demara procesul de repatriere decedați, cât și pentru finalizarea lui. Așadar, înainte ca firma de transport funerar să trimită delegați, este nevoie de:

  • Certificatul de naștere al defunctului;
  • Actul de identitate al defunctului;
  • Acte care să ateste starea civilă, precum certificatul de căsătorie sau sentința de divorț, dacă este cazul.

Ulterior, familia trebuie să aleagă obiectele necesare pentru ceremonia înmormântării, precum sicriul și accesoriile sale. Atunci când firma de repatrieri trimite delegați, ei pleacă cu sicriul și documentele pentru a putea prelua defunctul.Tot echipa de transport funerar se ocupă de îmbălsămarea și toaletarea defunctului pentru depunerea în sicriu și repatrierea din Italia. Așadar, defunctul este așezat în sicriu de zinc și sicriu de lemn ca măsură sanitară. În plus, trupul neînsuflețit este transportat din Italia în România în condiții frigorifice optime.Pentru a putea trece frontierele, firma de transport funerar trebuie să se ocupe de procurarea unor acte specifice, printre care:

  • Certificatul constatator de deces;
  • Certificatul de închidere a sicriului;
  • Pașaportul mortuar;
  • Certificatul de deces tip C.

Cu aceste acte, firma care se ocupă cu transportul funerar din Italia poate repatria defunctul. În urma întocmirii actelor, acestea sunt folosite pentru eliberarea Certificatului de deces de către Serviciul de Evidență al Populației. Împreună cu certificatul este eliberată și adeverința de înhumare.

Cât durează transportul funerar din Italia și care sunt costurile

În funcție de zona Italiei din care se aduce defunctul, repatrierea poate avea o durată de timp variabilă. În plus, se ia în calcul și rapiditatea cu care sunt întocmite actele necesare pentru repatriere. De asemenea, dacă decesul a apărut în mod suspect, atunci defunctul nu poate fi ridicat decât după ce organele abilitate ale legii permit. De exemplu, dacă este vorba de un accident de muncă sau unul rutier, trupul neînsuflețit este reținut până când ancheta este finalizată.Cu toate acestea, defunctul este îmbălsămat și păstrat în condiții optime. În ceea ce privește durata transportului mai sunt luate în calcul condițiile de trafic. Pentru că repatrierea din Italia se face pe cale rutieră, transportul cu mașina poate fi îngreunat dacă există ambuteiaje pe drum.Costurile repatrierii din Italia pot fi destul de ridicate, comparative cu costurile serviciilor de înmormântare. Atunci când firma de servicii funerare oferă un preț sunt luate în calcul aspecte precum:

  • Distanța până la locul defunctului;
  • Taxele locale pentru documente;
  • Taxele spitalului pentru camera mortuară.

Repatriere decedați din Italia – poți beneficia de ajutor de înmormântare?

În cazul repatrierilor, statul nu oferă ajutor care să acopere întreaga cheltuială a transportului internațional. Totuși, poate fi obținută o sumă de bani care acoperă o parte dintre cheltuieli. În cazul în care defunctul a fost angajat sau pensionar, atunci se poate beneficia de o sumă de peste 5000 de lei care să acopere cheltuieli de înmormântare.Dacă cel decedat nu este asigurat de stat, atunci suma ajutorului de înmormântare este de două ori mai mică. Chiar și cu ajutorul oferit de stat, costurile repatrierii sunt destul de mari. Totuși, există posibilitatea ca serviciul de repatriere decedați să fie acoperit dacă defunctul deținea o asigurare de viață pentru repatriere.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.