Deces la domiciliu, la spital sau în accident – cum să procedezi când cineva moare în străinătate

Deși știm sigur că moartea e o certitudine a vieții, o privim mereu ca pe ceva neprevăzut. Când cineva apropiat moare, alături de senzația de șoc vine și acel “Nu îmi vine să cred că s-a întâmplat!” sau “A plecat prea devreme!”.

Adevărul e că, atunci când ai sentimente puternice pentru un om, întotdeauna ți se va părea prea devreme și total nedrept că el să fie luat de lângă tine.

Cu toate astea, moartea este de cele mai multe ori neprevăzută. Ne poate surprinde în orice moment, fără să țină cont de vârsta noastră sau de cei pe care îi lăsăm în urmă și care poate încă depind de noi.

Nu ține cont nici de locul în care ne aflăm sau de modalitatea prin ne ia de pe pământ. E semn de maturitate să fim conștienți că oricând, orice se poate întâmpla.

Iar când se întâmplă, când cineva dintre apropiații tăi moare, e necesar și să faci toate formalitățile în cel mai scurt timp.

Având în vedere că ne ocupăm de repatrieri, îți spunem câteva situații în care poate avea loc moartea unui cetățean român în străinătate și cum să procedezi corect și legal în fiecare dintre ele.

Este vorba despre decesul la domiciliu, decesul în incinta unui spital sau decesul în urma unui accident. Să le luăm pe fiecare în parte.

Deces la domiciliu

Dacă cel drag a decedat în propria locuință, primul lucru pe care îl ai de făcut este să contactezi medicul de familie.

Acesta vine la domiciliul decedatului ca să constate decesul și să elibereze Certificatul constatator al decesului.

Apoi, în funcție de țara sau localitatea în care te afli, persoana decedată este preluat de Sala frigorifică publică sau de o firmă funerară locală.

Dacă răposatul nu are medic de familie în străinătate, vei fi nevoit să apelezi la poliție.

Tot la poliție trebuie să suni și dacă medicul de familie susține că moartea s-a produs în condiții suspecte. Apoi, decedatul va fi preluat de Serviciul de Medicina Legală pentru autopsie.

Decesul are loc la spital

În situația în care moartea unei persoane are loc la spital, doctorul responsabil de pacient va emite Certificatul constatator al decesului.

Din nou, dacă cauza morții este incertă, decedatul trebuie autopsiat.

Deces în urma unui accident

 

Majoritatea deceselor cauzate de accidentele rutiere sau de accidentele la locul de muncă, intră în atribuția Serviciului de Medicină Legală.

Acest serviciu se ocupă de autopsierea decedatului.

Fiecare caz de accident intră în atribuția unui ofițer polițist care se ocupă de persoana răposată și de tot ce ține de moartea acesteia.

De la polițist vei obține obiectele personale ale decedatului, precum și Certificatul constatator al decesului.

Sau, poți solicita firmei funerare să se ocupe de asta.

Cum se înregistrează decesul la Serviciul de stare civilă

Decesul unei persoane trebuie neapărat înregistrat la Serviciul de stare civilă de care aparține persoana decedată.

Poți să înregistrezi tu decesul la Serviciul de stare civilă, în calitate de aparținător, sau ne poți lăsa pe noi (sau altă firmă de repatrieri) să te scutim de acestă sarcină.

Că să putem înregistra decesul, avem nevoie de o procură prin care ne împuternicești să facem acest lucru.

 

Pentru Certificatul de deces, trebuie să prezinți o serie de documente în original, după cum urmează:

– Certificatul constatator al decesului

– Buletinul persoanei decedate

– Certificatul de naștere al persoanei decedate

– Certificatul de căsătorie al persoanei decedate

 

În majoritatea cazurilor, tot la Serviciul de stare civilă se eliberează și Pașaportul mortuar.

În Anglia, dar și în unele orașe din Germania, Certificatul constatator se emite automat spre Serviciul de stare civilă de care aparține persoana decedată.

După cum spuneam mai sus, moartea este o certitudine. Chiar dacă nu ne avertizează când vine, putem cel puțin să știm ce avem de făcut în caz că se întâmplă.

Și, indiferent de situația pe care o traversezi, suntem lângă tine, pregătiți să îți luăm de pe umeri grija repatrierii persoanei dragi.

Ai pierdut pe cineva drag? Contactează departamentul nostru de repatriere decedați.

Tel: 0040749087859