Blog
Ce se pune în sicriul decedatului pentru înmormântare

Ce se pune în sicriul decedatului pentru înmormântare

Sebastian Kirilă
Fondator
17.4.23
timp de citire, 5 min
17.4.23
timp de citire, 5 min
Ce se pune în sicriul decedatului pentru înmormântare
Sari la capitol

În cazul unui deces, organizarea ceremoniei funerară presupune, de cele mai multe ori, respectarea tradițiilor și a dogmelor bisericești. De la respectarea celor 3 zile dintre deces și înhumare și până la alegerea sicriului, familia este nevoită să țină cont de obiceiurile de înmormântare. Și pentru că tradițiile diferă în funcție de zonă, există o mulțime de tradiții, obiceiuri și chiar și superstiții. Așadar, pentru o înmormântare demnă pentru cei dragi decedați, este important ca apropiații să cunoască cele mai importante obiceiuri. În articolul de astăzi vom discuta despre tot ceea ce se pune în sicriul decedatului pentru înmormântare.

Accesorii pentru sicriul defunctului

După vestea decesului, primul aspect de luat în calcul este achiziționarea tuturor lucrurilor necesare pentru finalizarea ceremoniei de înhumare. În principal, este vorba de alegerea sicriului, dar și a accesoriilor sale. În cazul unui deces în străinătate, este nevoie de ajutorul unei firme specializate în repatrieri. În oferta serviciilor de transport funerar intră și sicriul împreună cu accesoriile. Totuși, despre ce fel de obiecte este vorba și ce se pune în sicriul defunctului? În principal, sicriul defunctului are nevoie de o serie de textile speciale pentru ca cel răposat să poată fi așezat și depus la capelă. Vorbim despre următoarele piese textile:

  • Capitonaj;
  • Pernă;
  • Pânză;
  • Orar mic și orar mare.

De asemenea, pentru decedat se mai pun o cruce și o icoană sfințită. De regulă, ele se așează pe pieptul defunctului sau în mâini. În ceea ce privește vestimentația decedatului, ea trebuie să fie nouă. Bărbații sunt îmbrăcați în costum, iar femeile în fustă sau rochie. Pentru tinerii necăsătoriți, sunt mai potrivite hainele albe, în semn al curăției.

Superstiții la înmormântare: ce nu se pune în sicriu

Evident, pe lângă dogmele bisericești care descriu pașii pentru finalizarea ceremoniei funerare, au apărut diferite superstiții despre ce se pune în sicriu. Multe dintre obiceiuri sunt transmise din generație în generație și nu au o explicație exactă sau una acceptată de ortodoxie. Printre superstiții, amintim obiceiul conform căruia defunctul trebuie să părăsească lumea materială având bani asupra lui. Acest lucru provine din mitologia greacă, unde răposații erau nevoiți să plătească luntrașul pentru trecerea vămilor. În ortodoxie, Vămile Văzduhului sunt trecute prin fapte bune și curăția sufletului. În consecință, punerea banilor în sicriul decedatului sau în buzunarele hainelor este considerat obicei păgân. De asemenea, și obiceiul conform căruia se pun un pieptene, o oglindă, ac și ață în sicriu este considerat a fi eretic întrucât îngreunează sufletul. Așadar, nici verigheta, inelele, lanțurile, brățările sau ceasul nu bine privite pentru înmormântare. Tanatopraxia este procedura prin care defunctul este îmbălsămat și toaletat pentru a avea un aspect plăcut și demn. De regulă, femeile sunt aranjate și fardate în timpul procedurii. Cu toate acestea, Biserica menționează că fardarea sau vopsirea unghiilor defunctului nu ajută. Din necunoștință de cauză, familiile îndoliate recurg la îndeplinirea unor superstiții la îndemnul vârstnicilor. Printre alte superstiții legate de înmormântare, cele mai comune sunt:

  • Acoperirea oglinzilor. Se consideră că sufletul ar rămâne captiv în oglinzi, iar cei ce se privesc ar putea deceda în scurt timp;
  • Descuierea lacătelor și ușilor. Simbolizează dezlegarea sufletului de trup pentru plecarea în călătoria spirituală;
  • Aprinderea luminilor în casă sau capelă, acolo unde este defunctul. Superstiția se referă la iluminarea căii sufletului, pentru a nu se pierde și a nu zăbovi în lumea celor vii;
  • Spargerea cănii la ieșirea din casă sau din curte. În zonele rurale, familia spărgea o cană sau un vas, pentru ca sufletul să nu se întoarcă din drum.

Cum alegi sicriul pentru înmormântare

Indiferent de zonă sau circumstanțele decesului, este important ca familia să aleagă un sicriu pentru odihna de veci a defunctului. De asemenea, și în cazul incinerării decedaților se alege un sicriu care va fi depus în crematoriu pentru procedură. Așadar, pentru ca alegerea să fie corectă, sicriul trebuie să aibă dimensiunile potrivite conform înălțimii defunctului. În plus, culoarea sicriului se alege în funcție de decedat și vârsta pe care o are. În cazul tinerilor necăsătoriți, sicriul alb este mai potrivit. La Kirilă Funerar ne ocupăm de servicii complete de repatriere și înmormântare pentru ca tu să petreci ultimele clipe lângă cei răposați. Contactează-ne pentru oferte sau informații suplimentare despre înmormântări.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative