Decesul unei rudenii apropiate se traduce și în costuri semnificative. Ai nevoie în primul rând de un loc de veci, și apoi de o serie de servicii și produse pentru oficierea slujbelor de priveghi și înmormântare.
Ca să treci cu bine, din punct de vedere financiar, de această perioadă delicată, statul român îți oferă un ajutor de înmormântare.
Pe lângă acest ajutor, mai sunt și alte sume de bani de care poți dispune în mod legal și care să contribuie la plățile pe care le ai de făcut o dată cu moartea unei rudenii.
Este vorba despre ultima pensie neîncasată a persoanei decedate și de sumele aferente indemnizației de handicap pe care omul trecut la cele veșnice nu a mai apucat să le primească în timpul vieții. În articolul de azi vom vorbi tocmai despre această indemnizație.
În România, persoanele care au anumite dizabilități pot să beneficieze de o indemnizație de handicap. Indemnizația este reglementată prin legislația privind protecția persoanelor cu handicap și este gestionată de autoritățile locale și de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (APIS).
Plata indemnizației de handicap se face în fiecare lună, prin poștă sau card, în funcție de preferința beneficiarului.
Dar ce se întâmplă cu plata sumelor datorate pentru indemnizație după decesul persoanei cu handicap?
Mai jos îți vom aduce la cunoștință ce se întâmplă cu sumele neîncasate din indemnizația de handicap și care sunt procedurile legale pentru a intra în posesia lor.
Mai primești indemnizațiile restante după decesul persoanei cu handicap?
Este important să știi că plata indemnizației de handicap se face pentru luna anterioară. De exemplu, în decembrie primești suma aferentă lunii noiembrie, iar în ianuarie vei încasa banii pentru luna decembrie.
În cazul de deces al persoanei cu handicap care beneficia de această indemnizație în timpul vieții, vei primi toate sumele datorate până la data decesului, indiferent de ziua în care a avut loc decesul.
Cine poate solicita sumele restante?
Drepturile financiare care rămân neachitate pot fi solicitate imediat după deces de moștenitorii legali, rudenii de gradul I, mai precis de soț/soție sau copii.
De asemena, în lipsa rudeniilor de gradul I, sumele neîncasate pot fi solicitate și de alte rudenii dacă acestea fac dovada că sunt moștenitori legali ai indemnizației de handicap restante.
Dacă te afli în această situație, ai nevoie de un document notarial care să ateste dreptul tău asupra sumei respective de bani.
Totodată, banii mai pot fi ridicați de reprezentantul legal al persoanei decedate sau de executorul testamentar.
Documente necesare
Ca să beneficiezi de sumele restante e nevoie să pregătești o serie de documente, după cum urmează:
- Cerere scrisă pentru solicitarea prestațiilor sociale cuvenite defunctului;
- Declarație pe propria răspundere în care e specificată calitatea pe cate o are solicitantul față de persoana decedată;
- Actul de identitate al moștenitorului/solicitantului (copie);
- Act care dovedește gradul de rudenie cu persoana decedată (Certificat de naștere și/sau Certificat de căsătorie);
- Certificatul de deces al persoanei cu handicap (copie);
- Certificat de moștenitor eliberat de notar (sau alte documente care să ateste calitatea de moștenitor);
- Alte documente justificative cerute de APIS, dacă sunt necesare în anumite cazuri particulare.
Unde trebuie să depui dosarul cu acte?
De obicei, agenția funerară care s-a ocupat de cazul tău de deces se ocupă și de depunerea dosarului la APIS. La rândul ei, APIS trimite firmei funerare o adeverință prin care tu, ca aparținător, ești împuternicit să ridici suma datorată de la poștă.
La Kirilă Funerar ne ocupăm în mod gratuit de întocmirea și depunerea documentației pentru ca tu să primești indemnizația de handicap restantă.
Dacă dorești să te ocupi personal de acest aspect, atunci va trebui să depui actele menționate mai sus la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din județul în care a locuit persoana decedată;
APIS are la dispoziție 30 de zile să analizeze cererea și să efectueze plata sumelor restante.
Plata se poate face fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar, în funcție de preferința solicitantului.
Moștenitorul legal trebuie să depună acest dosar doar în situația în care indemnizația venea prin poștă. Dacă persoana decedată primea suma respectivă pe card, atunci o va primi în continuare prin aceeași metodă până sunt virate toate sumele restante.
Aceasta este procedura legală prin care să obți sumele neîncasate din indemnizația de handicap a persoanei decedate.
Pe blogul Kirilă Funerar afli și cum să beneficiezi de ultima pensie în cazul de deces al unei rudenii apropiate sau cum poți accesa ajutorul de înmormântare oferit de stat.