Ajutorul de înmormântare reprezintă o sumă de bani pe care statul român o oferă în cazul de deces al unei persoane asigurate sau pensionare.
Cuantumul ajutorului de deces este egal cu valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat. Astfel, fiecare început de an vine la pachet și cu majorarea acestui sprijin financiar.
La fel s-a întâmplat și de la 1 ianuarie 2025. Ajutorul de înmormântare în 2025 a crescut substanțial față de anul trecut.
Astfel, dacă persoana decedată era asigurată sau pensionară la momentul decesului, familia va beneficia de 8354 de lei, în loc de 7567 cât ar fi primit în 2024.
În cazul în care defunctul nu era nici asigurat, nici pensionar la momentul decesului, se poate solicita ajutorul de înmormântare pe o rudenie a persoanei decedate care este angajată sau pensionară. Acesta din urmă va beneficia de jumătate din suma menționată mai sus, adică 4177 de lei.
Important de reținut este că din momentul în care este emis Certificatul de deces, ai termen trei ani să soliciți ajutorul de deces.
Ce condiții trebuie îndeplinite ca să beneficiezi de ajutorul de deces în 2025?
Ajutorul de deces se acordă dacă, în timpul vieții, persoana decedată a îndeplinit una dintre următoarele condiții:
- A fost asigurată în momentul decesului;
- A fost pensionară în momentul decesului;
- În ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă;
- Se afla în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani. Este obligatoriu ca persoana în cauză să fi fost asigurată înainte de intrarea în concediu.
- Nu a fost asigurat sau pensionar la momentul decesului, dar are o rudenie de gradul I care a fost asigurată sau pensionară la momentul decesului.
Cine poate să beneficieze de Ajutorul de înmormântare?
Ajutorul de înmormântare se acordă unei singure persoane care trebuie să dovedească că a suportat cheltuielile de înmormântare. Această persoană poate fi: soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau, în lipsa acestora, orice persoană fizică sau juridică.
Dacă persoana decedată nu era asigurată, pensionară sau nu se afla în concediu de creștere a copilului la momentul decesului, atunci un membru de familie asigurat sau pensionar poate beneficia de jumătate din suma totală.
Eligibili pentru a beneficia de acest ajutor sunt soțul supraviețuitor, copiii, părinții sau bunicii oricăruia dintre soți.
Care sunt actele de care ai nevoie?
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces, în original și copie;
- act de identitate al solicitantului, copie;
- actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, copie;
- dovada calităţii de asigurat în sistemul public de pensii, după caz;
- Adeverință și Certificat revisal de la locul de munca care să dovedească calitatea de angajat la momentul decesului a persoanei în cauză;
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original;
- declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces că membrul de familie, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar, după caz - la notar;
- extras de cont, după caz.
Poți să întocmești și să depui personal dosarul la Casa Județeană de Pensii sau poți să lași firma funerară care s-a ocupat de cazul tău să preia această responsabilitate.
Noi, cei de la Kirilă Funerar, te ajutăm în mod gratuit cu pregătirea și depunerea actelor.
Cum și când îți vor fi virați banii?
Poți să primești suma aferentă ajutorului de înmormântare din 2025 fie direct în contul tău bancar, fie să o ridici de la poștă. Diferență dintre cele două este dată de durata în care suma îți va fi achitată.
Astfel, dacă optezi ca banii să îți fie virați pe card, vei primi ajutorul de deces în cel mult șapte zile lucrătoare. În schimb, dacă alegi să primești banii prin poștă, suma va ajunge la tine în aproximativ două-trei săptămâni.
Dacă te încadrezi în condițiile necesare pentru a beneficia de acest sprijin financiar, Kirilă Funerar îți oferă posibilitatea să achiți toate serviciile pe care ți le-am oferit abia după ce ți se achită Ajutorul de deces. Astfel îți va fi mult mai ușor să gestionezi avalanșa de cheltuieli care vine odată cu decesul unui membru de familie.
Pe blogul nostru găsești și informații despre eliberarea certificatului de deces sau despre cum să beneficiezi de ultima pensie în cazul de deces al unei rudenii apropiate.