Blog

Ce să faci în cazul unui deces în America? Informații și sfaturi concrete

Sebastian Kirilă
Vera Kirilă
Fondator
timp de citire, 5 min
Vera Kirilă
Vera Kirilă
timp de citire, 5 min
Ce să faci în cazul unui deces în America? Informații și sfaturi concrete
Sari la capitol

Din cauza numărului mare de emigrări din România, solicitările pentru repatrieri sunt și ele în creștere. Poate ai și tu prieteni, cunoștințe sau apropiați care s-au confruntat cu un deces în străinătate. 

Cele mai multe decese ale comunității române din diaspora au loc în țări precum Anglia, Germania, Italia, dar și în alte țări europene bine cunoscute pentru imigrările românilor.

În Europa procedurile în cazul unui deces sunt relativ similare și simple, o agenție de repatriere decedați din România poate să aranjeze fără dificultate toate aspectele, fără prezența familiei. Dar cum să procedezi atunci când decesul are loc departe de continentul nostru? 

De exemplu, conform unui studiu realizat în anul 2018, în Statele Unite ale Americii (SUA) trăiesc peste un milion de cetățeni români alături de familiile lor. 

Astfel, în acest articol vom trece prin toți pașii pe care îi ai de făcut pentru a avea parte, în cazul unui deces, de un rămas bun liniștit, fără bătăi de cap inutile sau agenții funerare fără competență pe această destinație.

Ce dificultăți poți întâmpina dacă dorești să faci o repatriere din SUA?

La ce te gândești prima dată când te confrunți cu un deces în SUA? Poate să contactezi Consulatul care te va îndruma spre diferite firme de pompe funebre din România. 

Sau să apelezi direct o firmă de pompe funebre locală, din America, o firmă din localitatea de destinație sau o agenție de repatriere din România. 

În oricare dintre situații, sunt mari șanse să primești următoarele răspunsuri: 

- „Nu ne ocupăm de repatrieri din America în România.”;

- „Contactați o firmă de pompe funebre locală din America, iar noi (firma din România) putem prelua sicriul de la aeroportul din România și să îl transportăm la destinație.”; 

- „Este mai simplu să apelați la servicii de incinerare în America și să repatriați urna personal.”;

- „Nu vă putem spune un cost concret, trebuie să primim răspuns din America.”, iar după conversația aceasta nu mai primești niciun fel de răspuns;

- „Noi nu putem să facem documentele pentru repatriere.”

Sună descurajator și poți ajunge să crezi că nu există nicio posibilitate să repatriezi trupul decedat în țara natală pentru o înmormântare demnă și creștinească. 

Și noi, ca agenție de repatriere, ne-am aflat în situația de a nu putea ajuta familiile care se confruntă cu un deces în SUA. Însă, după lungi discuții și căutări, am găsit formula perfectă pentru a aranja toate cele necesare, fără costuri exagerate sau timp de așteptare prea lung. 

Ce documente sunt necesare pentru repatriere? 

Ca un prim pas, firma funerară pe care o contactezi va obține pentru tine o serie de documente de la autoritățile din localitatea unde s-a întâmplat decesul.

- Certificatul de Deces

- Certificatul Constatator al Decesului

- Certificatul Non Infecțios

- documentul de închidere a sicriului

- Certificatul de îmbălsămare

- declarație a firmei de pompe funebre care specifică faptul că sicriul conține doar trupul persoanei decedate și hainele

- Pașaportul Mortuar eliberat de consulatul României din Statele Unite ale Americii

Mai apoi, majuritatea documentelor trebuie apostilate sau supralegalizate ulterior la o agenție din București. 

Asta presupune numeroase drumuri, telefoane și o colaborare strânsă dintre agenția de repatriere și consulatul României. 

Dacă nu alegi specialiști, riști să ai parte de costuri suplimentare, timp de așteptare prelungit și o stare de incertitudine și neliniște în privința repatrierii.

Care este procedura de repatriere? 

Pe lângă documentația de care am menționat mai sus, procedura funcționează în următoarea ordine:

1. Se întocmesc formalitățile locale (Certificat de Deces, Certificat de Constatare a decesului, etc);

2. O agenție funerară locală se ocupă de: sicriu, îmbălsămare, declarații;

3. Agenția de repatriere pregătește documentele de repatriere și stabilește detaliile zborului

4. Sicriul este transportat la firma de cargo a aeroportului din statul respectiv;

5. La aeroportul din localitatea de destinație trebuie să aștepte o firmă de pompe funebre autorizată și împuternicită de familie pentru a prelua sicriul.

Ce nereguli pot apărea în timpul repatrierii, de care să ții cont

 

În primul rând, este posibil ca documentele să nu aibă toate datele corecte (numele, data nașterii, localitatea). Pentru orice greșeală minoră dosarul de transcriere a actului de deces va fi refuzat și trebuie să o iei de la capăt cu documentele. Totuși, o eventuală greșeală din documente nu te va împiedica să faci înmormântarea.

Apoi, e posibil ca firma de pompe funebre pe care o alegi să nu dețină autorizația de la Direcția Sanitară Publică teritorială, iar comisariatul vamal să refuze predarea sicriului.

Situațiile de mai sus nu ar trebui să se întâmple când colaborezi cu specialiști. Totuși, cu toții suntem oameni și se pot întâmpla greșeli neintenționate. 

Care sunt costurile repatrierii din SUA?

Dintr-o simplă căutare pe Google putem afla faptul că o repatriere din SUA poate să fie extrem de costisitoare. Ei bine, așa și este. Costurile unei repatrieri sunt foarte mari. 

Prețurile sunt cuprinse între 10.000 - 20.000 USD, iar în acest cost nu este inclusă preluarea de la aeroport sau taxele de aeroport din România. 

Taxele de aeroport din România sunt de 150-200 EURO, iar o agenție funerară locală pentru serviciul de preluare a sicriului de la Aeroportul Otopeni îți va solicita aproximativ 900 RON. 

Kirilă Funerar repatriază din America

În final, dorim să îți aducem la cunoștință că noi, cei de la Kirilă Funerar, îți oferim servicii de repatriere și din America. Avem parteneriate cu agenții de repatriere din SUA pentru a facilita transporturile funerare a românilor decedați. 

Astfel, dacă alegi să apelezi la noi, poți fi sigur că vei primi un cost concret pentru serviciul de repatriere, nu vei fi refuzat și nu vei fi îndrumat spre alte agenții funerare locale. 

Datoria și angajamentul nostru este să desfășurăm transportul funerar cu demnitate și grijă, în timpul cel mai scurt posibil și la costuri corecte, ba chiar avantajoase.

Nu ezita să ne contactezi!

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.