Blog
Doliul în haine negre, albe, roșii sau mov. Cum se îmbracă la înmormântări popoarele lumii?

Doliul în haine negre, albe, roșii sau mov. Cum se îmbracă la înmormântări popoarele lumii?

Sebastian Kirilă
Vera Kirilă
Fondator
20.1.25
timp de citire, 5 min
Vera Kirilă
20.1.25
timp de citire, 5 min
Doliul în haine negre, albe, roșii sau mov. Cum se îmbracă la înmormântări popoarele lumii?
Sari la capitol

Doliul este răspunsul emoțional pe care îl avem fiecare dintre noi în momentele de pierdere. În exterior, doliul se exprimă inclusiv prin vestimentația pe care o purtăm. La decesul unui apropiat, ne îmbrăcăm în haine sobre, modeste, de culoarea neagră. 

Durata doliului diferă în funcție de gradul de rudenie pe care îl avem față de persoana decedată. Dacă te confrunți cu un deces în familia restrânsă atunci doliul se poate purta până la un an după evenimentul nefericit. Dacă decesul are loc în familia extinsă atunci doliul se ține pentru o perioadă de 40 de zile. 

 

În România suntem atât de obișnuiți să purtăm negru în săptămânile de doliu, încât ne vine greu să ne imaginăm că în alte regiuni din lume oamenii se îmbracă în culori complet diferite pentru a-și arăta durerea. Alb, mov și roșu sunt doar câteva exemple de nuanțe pe care anumite comunități de pe glob le poartă la evenimentele funerare. 

Doliul în haine negre în Europa 

În majoritatea țărilor de pe continentul european negrul este culoarea care reprezintă doliul. Primele informații cu privire la acest obicei datează încă din perioada Imperiului Roman. Romanii înstăriți purtau în perioada de doliu o togă de culoare închisă, cu o croială simplă. 

De-a lungul secolelor doar oamenii cu o situație materială foarte bună și-au permis să poarte o vestimentație aparte la decesul unui apropiat. Pătura mai puțin bogată a populației nu își permitea să achiziționeze haine noi, așa că se îmbrăcau cu hainele de zi cu zi și în lunile în care își jeleau morții.

Odată cu Revoluția Industrială și Epoca Victoriană s-a creat o adevărată modă a doliului. Regina Victoria a Angliei a trecut prin decesul soțului ei, Albert, și a hotărât să poarte haine negre întreaga viață. Cei cincizeci de ani de doliu ai reginei Victoria au stârnit un adevărat trend în rândul englezilor. 

Astfel, s-au deschis în Anglia magazine special dedicate evenimentelor funerare, unde oamenii vremii puteau găsi articole de îmbrăcăminte de culoare neagră, precum și toate accesoriile necesare unei ținute, în aceeași culoare, relatează historia.ro. 

Doliul alb 

Albul se poartă la înmormântări în țări precum Etiopia, Cambogia, India, Sri Lanka, Nepal și în unele părți din Japonia și China. În aceste culturi, albul simbolizează puritatea și renașterea. 

Tradiția este specifică budiștilor și hindușilor care cred că, după moarte, sufletul se reîncarnează. 

În epoca medievală, albul la înmormântare era purtat și la curțile regale de pe continentul European de către copii și femeile necăsătorite.  

Tradiția aceasta a inspirat-o și pe Maria, Regina Scoției (1542-1587), care a purtat alb în semn de doliu după ce și-a pierdut trei membri din familie în decurs de doar un an și jumătate. 

Roșu

În cultura românească roșul este în antiteză cu doliul. Nu ne putem imagina să participăm la o înmormântare unde să purtăm roșu, dar sunt țări unde doliul este marcat de această culoare. 

Dacă pentru noi roșul înseamnă dragoste și pasiune, pe alte meleaguri este un simbol al onoarei față de persoana decedată și față de viața pe care a dus-o pe pământ. Totodată simbolizează protecția împotriva spiritelor rele. 

Roșul este asociat cu ritualurile funerare în anumite triburi din Africa și simbolizează durerea și tristețea profunde pe care le trăiesc participanții la înmormântare. De multe ori se poartă în combinație cu negru. 

În unele regiuni din Filipine roșul este purtat la înmormântare dacă persoana decedată a fost victima unei crime și reprezintă atât dorința de răzbunare a familiei, cât și intensitatea sentimentelor care vin odată cu pierderea unui om iubit.

În unele comunități din India văduvele sunt cele care poartă roșu în timpul ceremoniilor funerare. Acest lucru este permis în special dacă cel decedat a fost o persoană importantă în comunitate. 

Mov 

Movul este culoarea prin care brazilienii își exprimă doliul. Ei asociază atât de profund movul cu doliul și ritualurile funerare încât se consideră că aduce ghinion și că este lipsit de respect să porți mov în alte ocazii. 

Catolicii brazilieni poartă mov inclusiv de Paște ca simbol al suferințelor prin care a trecut Isus pe cruce. 

Același obicei se practică și în Guatemala unde catolicii marchează Săptămâna Mare prin reluarea evenimentelor care au condus la crucificarea lui Isus. În timpul acestor reprezentații bărbații și băieții poartă mov.

În Thailanda, văduvele sunt cele care au haine mov la înmormântare în timp ce restul persoanelor se îmbracă în negru. 

După cum spuneam și mai sus, acestea sunt doar câteva culori prin care popoarele lumii își exprimă durerea. În alte regiuni oamenii poartă gri, verde, auriu sau galben în timpul evenimentelor funerare. Lăsăm discuția despre acest subiect pentru un material viitor.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative