Blog

Cum alegi sicriul pentru decedat. Datini din moși strămoși

Sebastian Kirilă
Fondator
12.4.23
timp de citire, 5 min
12.4.23
timp de citire, 5 min
Cum alegi sicriul pentru decedat. Datini din moși strămoși
Sari la capitol

Ceremonia de înmormântare presupune întotdeauna luarea unor decizii rapide. Una dintre cele mai importante alegeri pentru slujba înmormântării este chiar alegerea sicriului în care defunctul va fi așezat pentru somnul de veci. Și pentru că evenimentele triste sunt făcute după datini din moși strămoși, ele trebuie respectate.Totuși, care sunt obiceiurile după care sunt alese sicriele și de ce trebuie ținut cont? Vom detalia în articolul de astăzi care sunt obiceiurile de alegere a sicrielor și cum duci la bun sfârșit înmormântarea decedatului.

Alegerea sicriului pentru decedat

De cele mai multe ori, alegerea sicriului este făcută de către familia defunctului sau apropiații săi. Însă atunci când familia dorește să petreacă ultimele clipe alături de cel decedat, firma de servicii funerare se poate ocupa de luarea deciziilor.Indiferent cine se ocupă de organizare, este clar că sicriul trebuie ales după anumite criterii. Iată de ce trebuie ținut cont în alegerea coșciugului:

  • Mărimea sicriului: pentru ca defunctul să încapă în coșciug, este important ca acesta să aibă dimensiunile potrivite. În plus, este important ca sicriul să încapă în locul de veci, indiferent că vorbim despre groapă, cavou sau criptă. De asemenea, sicriul trebuie să poată susține greutatea trupului neînsuflețit;
  • Materialul din care este realizat: sicriele sunt realizate din material lemnos pentru caracterul biodegradabil. Totuși, sicriul poate fi din lemn de esență tare sau esență moale, în funcție de preferințe și buget;
  • Tipul sicriului: el poate avea 4, 6 sau 8 colțuri. De regulă, sicriele cu 6 colțuri sunt cele mai comune datorită formei care permite așezarea defunctului cu mâinile împreunate.
  • Culoarea sicriului: de regulă, culoarea sicriului este redată de nuanța lemnului sau a lacului folosit. Însă există și sicrie din lemn de culori diferite;
  • Modele pentru sicriu: majoritatea sicrielor au modele sculptate în lemn sau accesorii decorative. În acest caz, alegerea se face în funcție de preferință;
  • Capitonajul sicriului: în acest, se aleg materialele și modelul broderiei pentru textilele sicriului. Indiferent de vârsta sau sexul defunctului, perna și pânzele sunt din material alb.

Tradiții și datini pentru alegerea sicriului la înmormântare

În ceea ce privește tradițiile, există mai multe reguli din strămoși după care familiile îndoliate aleg sicriul defunctului. De exemplu, este cunoscut faptul că în cazul copiilor sau al tinerilor necăsătoriți, sicriul și îmbrăcămintea defunctului trebuie să fie albă.De asemenea, pentru femeile decedate, culoarea potrivită pentru sicriu este bej. Pentru bărbați, culoarea sicriului trebuie să fie mai închisă, mai sobră, iar vestimentația să fie formată din costum negru și cămașă.Conform datinilor creștine, sicriul trebuie să fie decorat cu accesorii în formă de cruce. De regulă, crucea se găsește pe capacul sicriului , în partea de sus. Totodată, este mai potrivit un sicriu simplu, decât cel cu sculptură în formă de flori sau forme geometrice.Conform tradiției, crucea de lemn cu numele răposatului se alege în ton cu sicriul. Pe cruce se scriu numele persoanei decedate, data nașterii, data decesului precum și inscripția I.N.R.I.Totodată, există și tradiții legate de sicriu pe care familia răposatului pe practică. De exemplu, se obișnuiește să se ofere bunuri de pomană peste sicriul defunctului sau peste groapă. Se pot oferi pachete de pomană precum alimente, pături, plăpumi, perne, fețe de masă sau prosoape.

Sicrie pentru repatrierea decedaților

În cazul repatrierii decedaților, este nevoie de două tipuri de sicriu. Este vorba de sicriul convențional, realizat din lemn, și de sicriul de zinc pentru transportul internațional. Sicriul de zinc este necesar pentru repatrierea decedaților în condiții sanitare corespunzătoare.Totuși, sicriul de zinc este depus în cel de lemn pentru a putea fi înhumat corespunzător. De asemenea, înainte de repatriere este nevoie de avizul pentru îmbălsămare și transport funerar în condiții frigorifice în sicriu de zinc și de lemn pentru eliberarea pașaportului mortuar.Informații suplimentare despre alegerea sicriului și repatrierea decedaților se găsesc pe blogul Kirilă Funerar. Suntem alături de familiile îndoliate și ne ocupăm de servicii funerare complete.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.