Blog
În ce condiții se poate realiza transportul funerar din Europa în România

În ce condiții se poate realiza transportul funerar din Europa în România

Sebastian Kirilă
Fondator
7.2.23
timp de citire, 5 min
7.2.23
timp de citire, 5 min
În ce condiții se poate realiza transportul funerar din Europa în România
Sari la capitol

Decesul în străinătate nu este întotdeauna luat în considerare atunci când vine vorba de călătorii. Iar atunci când cei dragi trec în neființă și sunt la depărtare de țara natală, vorbim despre necesitatea repatrierii. Cel mai adesea, apropiații defunctului sunt cei responsabili de organizarea ceremoniei de înhumare. Însă în cazul transportului funerar din Europa în România, sunt mai multe aspecte ce trebuie luate în considerare. De exemplu, transportul funerar se realizează doar cu ajutorul firmelor de repatrieri. Așadar, vom discuta despre toate condițiile ce trebuie îndeplinite pentru realizarea transportului funerar din Europa în România.

Ce presupune transportul funerar al decedaților din Europa în România?

Așa cum este de așteptat, transportul funerar internațional presupune aducerea înapoi în țara natală a unei persoane decedate în străinătate. Totuși, există criterii riguroase prin care se poate organiza repatrierea unui defunct. În primul rând, vorbim despre un deces care presupune o degradare destul de rapidă a trupului neînsuflețit. Așadar, din punct de vedere sanitar, repatrierea impune condiții mult mai stricte decât transportul funerar pe teritoriul țării. Întrucât repatrierile pot avea o durată chiar și de peste 7 zile, este necesară intervenția specialiștilor pentru a îmbălsăma și toaleta corespunzător trupul. Ulterior, acesta este așezat într-un sicriu de zinc și unul de lemn, din motive de siguranță sanitară. De asemenea, există și o serie de acte ce trebuie obținute astfel încât transportul funerar al decedaților să poată fi realizat. Despre ce fel de acte este vorba? Ei bine, sunt necesare documentele care ajută la identificarea defunctului, precum și acte ce atestă siguranța transportului funerar.

Transport funerar terestru: acte și proceduri

De regulă, repatrierea se face pe cale rutieră deoarece este cea mai comună, dar și cea mai puțin costisitoare metodă de transport decedați. Procedura presupune aducerea sicriului cu trupul neînsuflețit în țara natală cu ajutorul unor vehicule dotate cu sisteme frigorifice. Astfel, defunctul este repatriat în condiții optime și demne. Iar pentru a facilita transportul funerar, iată care sunt actele pe care firma de repatrieri trebuie să le obțină:

  • Certificatul constatator de deces eliberat de medicul legist din țara în care are loc decesul;
  • Actul de identitate al defunctului;
  • Pașaportul mortuar;
  • Certificatul de naștere;
  • Pașaportul;
  • Certificatul de conformitate pentru îmbălsămarea decedatului.

După obținerea actelor și repatrierea decedatului, firma de servicii funerare se poate ocupa de obținerea certificatului de deces eliberat de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din localitatea natală. Pe lângă certificat, este necesară și adeverința de înhumare. În cazul în care defunctul este incinerat, Serviciul de Evidență nu mai eliberează adeverința de înhumare. În același fel, nici pașaportul mortuar nu este necesar în cazul incinerării.

Când să alegi transportul funerar aerian din Europa în România

Atunci când călătoriile în străinătate se realizează pe distanțe mari, repatrierea în caz de deces poate deveni un proces anevoios. Întrucât firmele de transport funerar nu pot ajunge pe cale rutieră în toate țările, vorbim aici de repatriere pe cale aeriană. Totuși, care sunt criteriile de selecție al transportului funerar aerian? După cum spuneam, distanțele mari impun adesea repatrierile aeriene pentru a evita traficul sau pentru a câștiga timp. De asemenea, atunci când vorbim de deces în afara spațiului european sau deces pe alt continent, repatrierea aeriană este singura soluție potrivită. Comparativ cu transportul funerar rutier, repatrierea pe cale aeriană este mai costisitoare și implică riscuri. De exemplu, nu toate companiile aeriene acceptă să transporte pasageri decedați. De asemenea, dacă ruta are escală, vorbim despre un timp de așteptare mult mai mare pentru întoarcerea în țară a trupului neînsuflețit.

Costuri și durată pentru transport funerar în spațiul european

În ceea ce privește costurile pentru repatriere, ele pot fi influențate atât de metoda de transport funerar, cât și de distanța parcursă. În plus, dacă decesul persoanei a apărut în urma unui accident violent, atunci ancheta desfășurată pentru stabilirea cauzelor poate amâna repatrierea. Iar la rândul ei, amânarea poate genera costuri suplimentare. Pe lângă procedura de repatriere, vorbim și de cheltuielile ce țin de sicriu, îmbrăcămintea și cosmetizarea decedatului. Și chiar dacă statul nu asigură acoperirea costurilor de repatriere sau ajutor pentru repatriere, putem vorbi despre ajutorul de înmormântare care acoperă o parte din suma datorată. Pentru mai multe detalii sau oferte, contactează experții Kirilă Funerar.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.