Tanatofobia este frica puternică și irațională de moarte. Fiecare dintre noi ne temem într-o anumită măsură de moarte, iar dacă suntem bolnavi sau un apropiat al nostru are o stare de sănătate proastă, frica de deces se intensifică. Totuși, tanatofobia este mai mult de atât. Când suferi de tanatofobie, nivelul de anxietate este atât de puternic încât îți afectează viața de zi cu zi.
Chiar dacă este cea mai cunoscută fobie legată de moarte, există și alte fobii de acest tip, printre care necrofobia, teama patologică de cadavre, de morți sau tafofobia, fobia de a nu fi îngropat de viu.
Care sunt simptomele tanatofobiei?
Simptomele care caracterizează tanatofobia sunt aceleași cu ale altor forme de anxietate și cuprind simptome fizice, emoționale și psihologice. Anxietatea puternică poate conduce în cele din urmă la atacuri de panică.
- Transpiraţie,
- Tremur,
- Bufeuri sau stare de frig,
- Dificultăți de respirație sau senzație de sufocare,
- Bătăi rapide ale inimii (tahicardie),
- Durere în piept,
- Greaţă,
- Dureri de cap,
- Amețeli și confuzie,
- Senzație de leșin,
- Amorțeală,
- Uscarea gurii,
- Diaree sau alte simptome digestive,
- Senzație de țiuit în urechi.
Dintre simptomele psihologice amintim
- Gânduri obsesive legate de moarte,
- Stări de anxietate și atacuri de panică,
- Depresia apare atunci când gândurile legate de moarte conduc la sentimente intense de tristețe și de lipsă de sens,
- Ipohondrie.
Cine poate fi afectat de tanatofobie?
Se pare că tanatofobia este preponderentă în cazul femeilor cu vârsta de 20-30 de ani. Studiile au demonstrat că persoanele tinere se tem de moarte ca fenomen în timp ce oamenilor în vârstă le este frică de suferința fizică și emoțională pe care o vor traversa înainte de moarte.
În timp ce unele persoane se tem pentru propria lor viață, altele se confruntă cu frica că o persoană apropiată lor ar putea muri.
S-a observat și că persoanele care se confruntă cu un stres puternic în alte domenii din viață sunt mai predispuse să dezvolte fobia de moarte. Același lucru se aplică și persoanelor care se confruntă cu singurătatea sau celor care au suferit recent sau în perioada timpurie a vieții o pierdere semnificativă.
Cum se tratează tanatofobia?
Fobiile pot fi ținute sub control și una dintre modalitățile folosite este expunerea la obiectul care produce starea de frică. Și în cazul fobiei de moarte sunt soluții care să te ajute să faci față temerilor obsedante.
Psihoterapia te va ajuta să identifici gândurile și credințele nocive pe care le ai legate de moarte și să le transformi în credințe sănătoase. Totodată va fi un real sprijin în gestionarea stărilor de anxietate.
Există și aplicații mobile create special să te ajute să treci mai lin prin problemele psihice cu care te confrunți. Prin intermediul lor vei reuși să îți elaborezi un program zilnic de activități, să îți stabilești obiective și să le îndeplinești sau să îți identifici stările prin care treci. La o simplă căutare pe internet vei găsi numeroase sugestii de aplicații pe care să le descarci pe telefonul tău.
Dacă fobia este asociată cu depresia este important să apelezi la un specialist care îți va recomanda și un tratament medicamentos.
De asemenea, e nevoie și să aduci schimbări în stilul tău de viață. Începe să faci regulat mișcare. Mersul la sală sau chiar plimbările lungi și alerte îți vor crește nivelul de serotonină din organism, hormon responsabil cu starea de bine.
Apoi, acordă prioritate vieții tale sociale. Inițiază ieșiri cu prietenii și asigură-te că ai cel puțin două întâlniri pe săptămână cu oamenii dragi. Petrece timp cu familia și organizează activități sau evenimente în care să îi implici.
Important e și să fii atent la alimentația pe care o consumi. Chiar dacă ne este atât de la îndemână să mâncăm fast-food e important să limitezi genul acesta de alimente. În schimb, consumă fructe și legume din abundență, lactate și preparate gătite în casă.
Asigură-te că dormi suficient și găsește-ți diverse metode de relaxare precum practicarea unui hobby, ședințe de masaj sau ieșiri periodice la spa.
Dacă și tu te confrunți cu tanatofobia, nu trebuie să fii singur în această problemă. Apelează la ajutor de specialitate și lasă oamenii cu experiență să te sprijine în drumul spre vindecare.