Blog

De ce procesul de incinerare e o alegere populară în România?

Sebastian Kirilă
Fondator
15.12.23
timp de citire, 5 min
15.12.23
timp de citire, 5 min
De ce procesul de incinerare e o alegere populară în România?
Sari la capitol

În ultimii ani, o schimbare semnificativă a obiceiurilor funerare a devenit evidentă în societatea românească, cu tot mai mulți oameni alegând incinerarea în locul înmormântării tradiționale.

A. Care este procesul de incinerare?

Mai întâi de a vorbi despre motivele care au adus ca procesul de incinerare să crească între alegerile românilor, trebuie să înțelegem cum funcționează acest proces. Incinerarea începe, prin pregătirea trupului. Adică, îndepărtarea oricăror obiecte care nu pot fi arse, cum ar fi stimulatoarele cardiace, bijuteriile și protezele, pentru a preveni eventuale complicații. Trupul este apoi mutat într-un sicriu simplu din lemn.Următorul pas presupune transferul corpului către o unitate specializată cunoscută sub denumirea de crematoriu. Corpul este plasat în cuptor, care este încălzit la temperaturi cuprinse între 760 până la 982 de grade Celsius. La aceste temperaturi ridicate, trupul și sicriul se incinerează treptat. Acest proces durează, în general, aproximativ 2-3 ore.Odată ce incinerarea este finalizat, rămășițele sunt lăsate să se răcească. Ulterior, operatorul crematoriului îndepărtează, din cenușă, cu grijă orice fragmente metalice rămase, precum implanturi chirurgicale sau plombele.Iar mai apoi "rămășițele incinerate" sunt colectate cu grijă și plasate în urna aleasă de familie.

B. De ce incinerarea devine o opțiune populară în România?

Schimbarea percepției culturale

O societate în continuă schimbare și modernizare aduce cu sine și modificări în convingerile și percepțiile culturale. Oamenii devin tot mai deschiși către idei noi și alternative în diverse domenii, inclusiv în privința riturilor funerare. Incinerarea, o practică mai veche în alte culturi, a devenit mai acceptată și în România ca o alternativă la înmormântarea tradițio nală. Incinerarea reprezintă un avantaj financiarO înmormântare tradițională poate implica costuri semnificative, cum ar fi:

  • achiziționarea unui loc de veci
  • costurile de înmormântare
  • întreținerea mormântului în timp
  • sicriul
  • coroane
  • pachete de pomană
  • transportul funerar, etc.

În comparație, incinerarea poate fi o opțiune financiară mai accesibilă. Mulți oameni consideră că această alegere le oferă posibilitatea de a economisi bani sau de a redistribui resursele financiare către alte nevoi ale familiei.

Mobilitate

În cazul în care te vei hotărî în viitor să părăsești țara ta natală, și totodată locul în care a fost înmormântată persoana iubită, incinerarea îți oferă oportunitatea de a lua cu tine persoana trecută în neființă.

Implicațiile ecologice

În contextul creșterii preocupărilor ecologice, incinerarea este percepută de mulți ca o opțiune mai prietenoasă pentru mediul înconjurător în comparație cu înmormântarea tradițională. Procesul de incinerare generează o amprentă de carbon mai mică decât îngroparea trupului într-un mormânt. De asemenea, incinerarea reduce utilizarea resurselor, cum ar fi lemnul pentru fabricarea sicriului și terenul pentru cimitire.

Ajutor emoțional

Perioada doliului afectează oamenii în moduri diverse, iar unii găsesc alinare în simplitatea incinerării. Lipsa unui sicriu deschis sau a unei ceremonii tradiționale de înmormântare poate reduce stresul care vine în urma pierderii cuiva drag. De cele mai multe ori aparițiile publice pot adăuga un disconfort asupra persoanei îndurerate. În concluzie, alegerea între incinerare și înmormântare tradițională este din ce în ce mai personală și influențată de multiple considerente. În cazul în care dorința familiei tale e ca persoana decedată să fie incinerată ne poți contacta pentru mai multe informații, iar Kirilă Funerar se va ocupa de fiecare detaliu.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.