Blog

Incinerarea: acceptată sau nu de Biserică?

Sebastian Kirilă
Fondator
17.5.23
timp de citire, 5 min
17.5.23
timp de citire, 5 min
Incinerarea: acceptată sau nu de Biserică?
Sari la capitol

După decesul persoanei dragi, principala grijă a familiei este să organizeze ceremonia înhumării și tot ceea ce ține de obiceiurile de înmormântare. Cu toate acestea, există și alternativa de a opta pentru incinerarea defunctului și depunerea lui în urnă. Însă discuțiile legate de acceptarea incinerării în Biserică împiedică familiile să aleagă calea crematoriului.Pentru persoanele care urmează valori spirituale ortodoxe, incinerarea este o metodă damnată de către religie și de instituțiile ei. Iar din acest motiv, cei mai mulți sunt reticenți cu privire la metoda alternativă de înhumare.Dacă este sau nu acceptată incinerarea de Biserica Ortodoxă, vom descoperi în cele ce urmează.

Ce spune Biblia despre incinerare?

Printre filele sale, Biblia menționează că omul este creația lui Dumnezeu, conceput din pământ și suflare. Așadar, termenul de suflet provine de la ideea că divinitatea i-a oferit omului spirit. Despre suflet și trup, Biblia menționează că uniunea s-a făcut prin viață, iar finalul este marcat prin moarte.De aceea, „trupul se întoarce în pământ, cum a fost, iar sufletul se întoarce la Dumnezeu, Care l-a dat”. Conform teoriei creaționiste menționată în capitolul Facere 3, 19, omul este pământ „și în pământ se va întoarce”, ca marcare a singurei metode acceptate, anume înmormântarea.Pentru ca sufletul să se poată întoarce la divinitate, Biblia amintește de nevoia de a duce o viață curată și apropiată de legile ortodoxiei. Și chiar și după moarte, trupul trebuie tratat cu respect față de sufletul care a sălășluit, prin înhumarea tradițională.Biblia consideră incinerarea ca fiind o metodă eretică de a încheia ceremonia funerară de defunctului. În consecință, incinerarea defunctului este o negare a puterii divine și o nerespectare a creației sale.Din acest motiv, nici Biserica nu acceptă alternativa incinerării. Întrucât evenimentele din viața omului sunt marcate de ceremonii spirituale, și înmormântarea se bazează pe o serie de evenimente bine delimitate.Întrucât Biblia condamnă incinerarea defunctului și nu permite oficierea niciunui fel de slujbă, reprezentanții Bisericii nu pot fi de acord cu această practică și nu pot oficia ceremonii precum parastasul, priveghiul sau slujba înmormântării.

Ceremonia înmormântării tradiționale conform Bisericii

Înmormântarea tradițională acceptată de Biserica ortodoxă, dar și de Cartea Sfântă a Ortodoxiei presupune înhumarea defunctului după 3 zile de la moartea sa. În seara de dinaintea înmormântării se oficiază slujba de priveghi, unde se citesc rugăciuni pentru odihna sufletului celui răposat.În ziua înmormântării, preotul urmează rânduiala slujbei, de la capelă la locul de veci al defunctului. De regulă, se citesc rugăciuni pentru sufletul răposatului și sunt rostite cântări specifice. De asemenea, sunt marcate în mod simbolic punțile din călătoria spirituală a decedatului, precum Vămile Văzduhului și depărtarea de lumea pământească.După finalizarea slujbei, sicriul defunctului este depus în groapă pentru a fi înmormântat. Desigur, există și o serie de tradiții de înmormântare ce sunt practicate de către familia decedatului. De exemplu, oferirea lucrurilor defunctului de pomană sau aruncarea cu pământ peste sicriu. Și pe lângă acestea, poate fi vorba despre o serie de superstiții și datini vechi legate de înmormântare.Printre cele mai cunoscute sunt spargerea unui vas la plecarea defunctului din casă sau din capelă, precum și acoperirea oglinzilor din casă.

Ce religii acceptă incinerarea decedaților?

Dacă incinerarea nu este acceptată de către creștinism și reprezentanții săi, există totuși confesiuni ai căror adepți pot alege varianta incinerării fără griji. De exemplu, religiile asiatice nu condamnă practicile din crematorii, astfel că budiștii și hinduiștii au o rată crescută a incinerărilor. În cultură hindusă, decedații sunt așezați pe un pat din lemne și acoperiți cu pânză albă. Ulterior, cei care participă la înmormântare iau o torță și aprind pânza defunctului, așezându-l apoi pe apă.Pe lângă creștinism, nici iudaismul sau islamismul nu acceptă incinerarea răposaților ca metodă de înmormântare.Kirilă Funerar este alături de familiile îndoliate și pune la dispoziție servicii funerare complete, precum și procedura de incinerare. Apelează cu încredere la serviciile Kirilă Funerar sau accesează blogul pentru mai multe informații util despre înmormântări și despre incinerare.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.