Blog
Incinerarea: acceptată sau nu de Biserică?

Incinerarea: acceptată sau nu de Biserică?

Sebastian Kirilă
Fondator
17.5.23
timp de citire, 5 min
17.5.23
timp de citire, 5 min
Incinerarea: acceptată sau nu de Biserică?
Sari la capitol

După decesul unei persoane dragi, principala grijă a familiei este organizarea ceremoniei de înhumare și respectarea obiceiurilor de înmormântare.

Cu toate acestea, există și alternativa incinerării defunctului și depunerii acestuia într-o urnă.

Însă, discuțiile privind acceptarea incinerării de către Biserică determină multe familii să ezite în alegerea acestei opțiuni.

Pentru persoanele care urmează valorile spirituale ortodoxe, incinerarea este condamnată de religie și de instituțiile bisericești. Din acest motiv, majoritatea oamenilor sunt reticenți față de această metodă alternativă de înmormântare.

Dacă Biserica Ortodoxă acceptă sau nu incinerarea, vom descoperi în cele ce urmează.

Ce spune Biblia despre incinerare?

Biblia nu abordează direct incinerarea, dar oferă principii generale legate de respectul față de trup după moarte. În cultura biblică, practica obișnuită era îngroparea, așa cum vedem în cazul patriarhilor (Geneza 23:19 – îngroparea Sarei, Geneza 50:25 – Iosif cere să fie înmormântat în Țara Promisă).

Totuși, arderea trupului apare în contexte negative, cum ar fi pedeapsa pentru păcat (Iosua 7:25 – Acan și familia sa sunt arși) sau semnul unui mare blestem (Amos 2:1 – condamnarea moabiților pentru arderea osemintelor împăratului Edomului). Acest lucru a dus la ideea că incinerarea nu este preferată din perspectiva biblică.

Pe de altă parte, Biblia nu interzice în mod explicit incinerarea și nici nu afirmă că Dumnezeu nu poate învia o persoană incinerată. În esență, ceea ce contează este credința în Dumnezeu și învierea promisă (1 Corinteni 15:42-44 – trupurile vor fi transformate la înviere).

Așadar, decizia privind incinerarea este mai degrabă o chestiune de convingere personală și tradiție, decât un subiect doctrinar strict.

Ce spune Biserica Ortodoxă despre incinerare 

Tradiția Ortodoxă se opune incinerării, considerând înhumarea drept singura practică potrivită pentru creștini. Această poziție se bazează pe mai multe argumente teologice și spirituale:

1. Respectul față de trup

Ortodoxia învață că trupul este templul Duhului Sfânt (1 Corinteni 6:19) și trebuie tratat cu respect chiar și după moarte. Înhumarea reflectă credința în sfințenia trupului și învierea de la sfârșitul veacurilor.

2. Urmarea exemplului lui Hristos și al sfinților

Domnul Iisus Hristos a fost îngropat, nu incinerat, iar tradiția Bisericii a urmat acest model de-a lungul istoriei. Sfinții și toți marii duhovnici ortodocși au fost îngropați, iar rămășițele lor (moaștele) au devenit surse de har și binecuvântare.

3. Învățătura despre învierea trupurilor

Ortodoxia crede în învierea trupurilor la sfârșitul lumii, așa cum este afirmat în Crez: „Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie”. Incinerarea este percepută ca un act care simbolizează distrugerea definitivă a trupului, ceea ce pare să contrazică această credință.

4. Înmormântarea ca act de smerenie

Înhumarea este văzută ca un act de întoarcere la pământ, conform cuvintelor din Geneza 3:19: „Pământ ești și în pământ te vei întoarce”. Arderea trupului poate fi privită ca un gest de negare a acestui ciclu natural rânduit de Dumnezeu.

5. Interdicția bisericească

Biserica Ortodoxă Română și alte Biserici Ortodoxe autocefale refuză să oficieze slujba înmormântării pentru cei care aleg incinerarea în mod conștient și voit, considerând acest act ca o abatere de la tradiția creștină.

Ceremonia înmormântării tradiționale conform Bisericii

Înmormântarea tradițională acceptată de Biserica ortodoxă presupune înhumarea defunctului după 3 zile de la moartea sa.

În seara de dinaintea înmormântării se oficiază slujba de priveghi, unde se citesc rugăciuni pentru odihna sufletului celui răposat. Apoi, în ziua înmormântării, preotul urmează rânduiala slujbei, de la capelă la locul de veci al defunctului. De regulă, se citesc rugăciuni pentru sufletul răposatului și sunt rostite cântări specifice. 

De asemenea, sunt marcate în mod simbolic punțile din călătoria spirituală a decedatului, precum Vămile Văzduhului și depărtarea de lumea pământească. După finalizarea slujbei, sicriul defunctului este depus în groapă pentru a fi înmormântat. 

Desigur, există și o serie de tradiții de înmormântare ce sunt practicate de către familia decedatului. De exemplu, oferirea lucrurilor defunctului de pomană sau aruncarea cu pământ peste sicriu. 

La tradiții se adaugă și o serie de superstiții și datini vechi legate de înmormântare. Printre cele mai cunoscute sunt spargerea unui vas la plecarea defunctului din casă sau din capelă, precum și acoperirea oglinzilor din casă.

Kirilă Funerar este alături de familiile îndoliate și pune la dispoziție servicii funerare complete, precum și procedura de incinerare. Apelează cu încredere la serviciile Kirilă Funerar sau accesează blogul pentru mai multe informații utile despre înmormântări și incinerări.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative