Blog

Patru practici ca să traversezi mai ușor perioada de doliu

Sebastian Kirilă
Vera Kirilă
Fondator
9.10.24
timp de citire, 5 min
Vera Kirilă
Vera Kirilă
9.10.24
timp de citire, 5 min
Patru practici ca să traversezi mai ușor perioada de doliu
Sari la capitol

Fiecare dintre noi trece la un moment dat prin procesul de doliu. Acesta este greu de îndurat, dar sunt câteva metode care te pot ajuta să îl faci măcar un pic mai lin. 

În cartea Cum să treci peste doliu, scrisă de Anne Ancelin Schutzenberger și Evelyne Bissone Jeufroy, autoarele îți propun câteva lucruri practice pe care să le faci pentru a domoli un pic durere din aceste luni de grea suferință. În rândurile care urmează, îți prezentăm o parte dintre ele. 

Practică patru activități pe zi care îți produc plăcere 

Redactează o listă cu cât mai multe activități care îți produc o stare de relaxare, de confort, de bine. Pune-o undeva la vedere și asigură-te că faci zilnic cel puțin patru dintre ele. 

Iată aici câteva exemple de lucruri plăcute pe care le poți trece și în lista ta: bea o cafea pe gustul tău și savurează din plin fiecare înghițitură, mănâncă ciocolată, ia-ți o pauză în care să privești copacii, cerul, luna, stelele și alte elemente din natură, și admiră-le frumusețea, mănâncă o mâncare pe care o consideri delicioasă, ia micul dejun în pat, dă-ți o ieșire la cinema, citește, ascultă ploaia cum se lovește de geamuri, vizitează un loc nou, asigură-te că locuința ta e cât mai confortabilă cu putință - investește într-o saltea nouă, de calitate, în pături pufoase și perne moi. 

Lista ta poate să fie mult mai amplă și te îndemnăm să adaugi la ea toate obiceiurile plăcute care-ți vin în minte. 

Consultă un terapeut

Un alt pas care e recomandat să îl faci când ai pierdut o persoană apropiată este că ceri ajutorul unui consilier. În situații critice, precum decesul unui om apropiat, simți de multe ori că nu mai există nici o cale de ieșire.

Chiar dacă ai impresia că ești singur și că nimeni nu te poate ajuta, e important să conștientizezi adevărul. Caută sprijinul unei persoane competente, a unui terapeut, care a studiat tocmai pentru a te putea sprijini la nevoie. 

Un consilier îți va oferi perspective noi asupra pierderii și a morții care te vor ajuta să te eliberezi încet-încet de povara pe care o simți. 

Îngrijește-ți corpul 

În primele săptămâni după deces probabil că îți vei dori să fii departe de tot ce înseamnă viață socială și astfel, ajungi să-ți neglijezi aspectul fizic. Simți nevoia să stai în pat cât e ziua de lungă și chiar și cele mai simple acțiuni ți se par fără rost.

Însă, după această perioadă, e important să începi să-ți acorzi atenție, să ai grijă de starea ta fizică. Programează-ți activități care te fac să te simți bine în pielea ta. Du-te la masaj, la coafor, fă tratamentele corporale pe care te-ai tot gândit să le faci, dar nu ai avut ocazia, plimbă-te zilnic în aer liber, înscrie-te la o clasă de sport sau du-te la un bazin de înot. 

Aceste activități o să-ți dea o stare de relaxare și o să te ajute să îți abați gândul de la durerea prin care treci. 

Întâlnește-te frecvent cu oameni dragi 

Cartea Cum să treci peste doliu sugerează ca în perioada de doliu să prioritizezi întâlnirile cu oameni pe care îi cunoști bine și în compania cărora te simți confortabil. Evită să ai întâlniri din obligație deoarece acestea te pot face să te simți mai stresat decât ești deja. 

Fă-ți un plan bine stabilit legat de aceste întâlniri. Fă o listă cu toate persoanele cu care știi că îți face bine să povestești. Poți include aici familia, prieteni apropiați, colegi de la serviciu, foști colegi de la școală cu care ai menținut relația peste ani. E recomandat ca lista să fie cât mai cuprinzătoare ca să te asiguri că vor fi cât mai mulți oameni disponibili pentru o ieșire. 

Apoi, sună-i sau scrie-le un mesaj prin care îi inviți să vă întâlniți. Stabilește frecvența întâlnirilor (cu câte persoane ești dispus să te întâlnești într-o săptămână / lună) și notează-ți în agendă data și ora fiecărei ieșiri.

E important să nu aștepți ca oamenii să te invite ei pe tine pentru că e foarte posibil să nu o facă. De ce? Ei nu știu care sunt nevoile tale. Poate consideră că preferi să stai mai mult singur și că nu ești dispus să socializezi. De aceea e important să faci tu primul pas. 

Acestea sunt aspecte pe care ți le aducem în vedere și de care să ții seamă în procesul de vindecare după doliu. Amintește-ți mereu că răbdarea e cheia. Vindecarea nu se întâmplă peste noapte, uneori poate dura luni bune până să te simți din nou plin de viață. Important e să perseverezi și să apreciezi fiecare progres pe care îl faci. 

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.