Blog

Proceduri de înmormântare în caz de suicid

Sebastian Kirilă
Fondator
23.5.23
timp de citire, 5 min
23.5.23
timp de citire, 5 min
Proceduri de înmormântare în caz de suicid
Sari la capitol

În viața unui om, decesul poate apărea atât în mod surprinzător, cât și complet așteptat. Poate fi vorba de o boală grea, însă există și posibilitatea suicidului. În ciuda faptului că este o alegere dureroasă pentru familie, sunt oameni care recurg la această alegere. Hai să aflăm care sunt procedurile de înmormântare în caz de suicid.Decesul unui om se rezumă, de cele mai multe ori, la ceremonii funerare religioase. Și din acest motiv, Biserica este implicată în oficierea slujbelor. Cu toate acestea, există discuții despre faptul că Biserica și religia ortodoxă nu permit oficierea slujbelor pentru persoanele care se sinucid.Vom detalia mai jos ce proceduri presupune înmormântarea defunctului în caz de suicid.

Ce spun Biserica și religia despre suicid

Cum există discuții despre incinerarea acceptată sau nu de Biserică, și cazul slujbelor pentru persoanele care se sinucid este la fel de delicat. Conform religiei și Bibliei, Cartea Sfântă a Ortodoxiei, suicidul este considerat drept pierderea nădejdii în divinitate și negarea sa.În acest fel, Biserica și reprezentanții săi nu oficiază slujbe de înmormântare pentru suicid și nici nu există rugăciuni pentru astfel de cazuri. Și pentru că în viziunea ortodoxă suicidul este un păcat mare, preoții nu pot rosti rugăciunile obișnuite pentru priveghi sau înmormântare.

Există slujbă de înmormântare în caz de suicid?

În cazul persoanelor care au recurs la suicid, Biserica nu oficiază slujba de înmormântare. Printre rugăciunile rostite de preot, se cere iertarea păcatelor, însă suicidul este încadrat la păcate mari împotriva lui Dumnezeu.Și pentru că ortodoxia nu acceptă suicidul, preoții nu pot oficia nici un fel de slujbă pentru cei care comit suicid.

Cum se înmormântează persoanele decedate prin suicid

Din punct de vedere religios, înmormântarea persoanelor care se sinucid este lipsită de rugăciuni sau slujbe bisericești. În schimb, defunctul poate fi înmormântat în cimitir chiar și imediat după deces, fără să mai fie nevoie de a se aștepta 3 zile.În alte cazuri de deces, defunctului i se organizează parastase sau pomeni, fie îi este sfințit mormântul. Conform dogmelor, nici acest lucru nu este realizat când vine vorba de suicid.Din acest motiv, multe familii care trec prin durerea pierderii cuiva drag din cauza suicidului, aleg incinerarea defunctului. Întrucât nici incinerarea nu este acceptată de Biserică, apropiații consideră că nu le rămâne de făcut decât să incinereze trupul.Cu toate acestea, din punct de vedere legal, procedurile pentru obținerea actelor pentru înmormântare sau a ajutorului de înmormântare sunt similare. Este nevoie de obținerea certificatului de deces eliberat de SPCLEP pentru finalizarea înmormântării în caz de suicid și a câtorva acte pentru depunerea dosarului de ajutor de înmormântare.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.