Blog
Proceduri de înmormântare în caz de suicid

Proceduri de înmormântare în caz de suicid

Sebastian Kirilă
Fondator
23.5.23
timp de citire, 5 min
23.5.23
timp de citire, 5 min
Proceduri de înmormântare în caz de suicid
Sari la capitol

Decesul unei persoane poate avea numeroase cauze. Uneori, acesta survine din cauza bătrâneții, alteori este cauzat de boli fizice. Există însă și situații în care persoana decedată a ales să își curme viața printr-o anumită modalitate de suicid.

Persoanele care recurg la suicid consideră, în acel moment, că viața nu mai are niciun sens și că nu există nicio scăpare din situația dificilă în care se află. Pentru ele, sinuciderea pare singura soluție. Însă, pentru familie, faptul că un om iubit a hotărât să își ia viața reprezintă o suferință teribilă.

Decesul unei persoane se rezumă, de cele mai multe ori, la ceremonii funerare religioase, iar Biserica joacă un rol important în oficierea acestora. În mod obișnuit, persoana decedată este înmormântată după ce beneficiază de priveghi și slujba religioasă. Totuși, Biserica Ortodoxă nu permite oficierea slujbelor pentru persoanele care s-au sinucis.

Ce spun Biserica și religia ortodoxă despre suicid

Conform învățăturilor creștine și Bibliei, Cartea Sfântă a creștinătății, suicidul este considerat o pierdere a nădejdii în Dumnezeu și o negare a divinității. Din acest motiv, Biserica și reprezentanții săi nu oficiază slujbe de înmormântare pentru persoanele care au comis suicid și nici nu există rugăciuni speciale pentru astfel de cazuri.

Pentru că, în viziunea ortodoxă, suicidul este un păcat grav, preoții nu pot rosti rugăciunile obișnuite pentru priveghi sau înmormântare. De asemenea, persoana care s-a sinucis nu poate beneficia de pomeniri și parastase, așa cum se întâmplă în cazul celor decedați din cauze naturale.

Există slujbă de înmormântare în caz de suicid?

În cazul persoanelor care au recurs la suicid, Biserica nu oficiază slujba de înmormântare. Printre rugăciunile rostite de preot în cadrul slujbei obișnuite, se cere iertarea păcatelor defunctului, însă suicidul este încadrat în categoria păcatelor grave împotriva lui Dumnezeu.

Cu toate acestea, în anumite situații speciale, dacă se poate demonstra că persoana care s-a sinucis suferea de o boală psihică gravă ce i-a afectat discernământul, preotul poate, cu binecuvântarea episcopului, să oficieze o slujbă de îngropăciune restrânsă, fără toate rânduielile obișnuite.

Cum se înmormântează persoanele care au ales să se sinucidă

Din punct de vedere religios, înmormântarea persoanelor care s-au sinucis este lipsită de rugăciuni sau slujbe bisericești. Totuși, defunctul poate fi înmormântat în cimitir chiar și imediat după deces, fără ca familia să fie nevoită să aștepte trei zile, așa cum se obișnuiește în cazul deceselor naturale.

Pentru decesele din cauze naturale, familiei îi este permis să organizeze parastase, pomeni și să sfințească mormântul la anumite intervale de timp. Conform dogmelor ortodoxe, aceste practici nu mai sunt aplicabile în cazul persoanelor care s-au sinucis.

Din acest motiv, multe familii care trec prin durerea pierderii cuiva drag din cauza suicidului aleg incinerarea defunctului. În acest mod, se evită stigmatizarea și complicațiile asociate refuzului Bisericii de a oficia o slujbă de înmormântare.

Proceduri legale pentru înmormântarea unei persoane care s-a sinucis

Din punct de vedere legal, procedurile pentru obținerea Certificatului de deces și a Ajutorului de înmormântare sunt similare cu cele aplicabile în alte cazuri de deces. 

Pentru finalizarea înmormântării, familia trebuie să obțină Certificatul de deces eliberat de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor și să pregătească actele necesare pentru depunerea dosarului de Ajutor de deces.

Documentele necesare sunt următoarele:

  • Certificatul medico-legal constatator de deces;
  • actul de identitate al defunctului;
  • Certificatul de naștere al defunctului;
  • Certificatul de deces (original și copie);
  • acte de stare civilă, cum ar fi Certificatul de căsătorie sau sentința de divorț;
  • actul de identitate al persoanei care declară decesul;
  • cerere pentru obținerea ajutorului de înmormântare;
  • facturi și chitanțe care dovedesc cheltuielile funerare.

Ajutorul de înmormântare poate fi solicitat de un membru al familiei care a suportat cheltuielile funerare, cu condiția ca defunctul sau solicitantul să fi fost asigurat sau pensionar în sistemul public de pensii.

Chiar dacă suicidul este privit cu strictețe din punct de vedere religios, familia trebuie să fie sprijinită în acest moment dificil. Firmele de servicii funerare, precum Kirilă Funerar, oferă soluții personalizate pentru înmormântare, indiferent de cauza decesului. 

Pe blogul Kirilă Funerar poți găsi sfaturi și informații utile despre organizarea înmormântării și obținerea ajutorului financiar necesar.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative