Blog
Cum se procedează în cazul unui deces la spital

Cum se procedează în cazul unui deces la spital

Sebastian Kirilă
Fondator
21.5.23
timp de citire, 5 min
21.5.23
timp de citire, 5 min
Cum se procedează în cazul unui deces la spital
Sari la capitol

După decesul unei persoane dragi, familia trebuie să se ocupe de organizarea ceremoniei funerare, indiferent dacă optează pentru incinerare sau înhumâre tradițională.

În cazul unui deces într-un spital, procedura este diferită. Familia poate organiza înmormântarea și îmi poate lua rămas bun de la defunct, însă, uneori, pot trece mai mult de trei zile până la înhumânare.

Descoperă în acest articol pașii de urmat într-un astfel de caz.

Ce trebuie să faci în cazul unui deces la spital

De regulă, persoanele care decedează într-un spital fie sufereau de o boală gravă, fie au suferit un accident fatal. Indiferent de cauză, există câteva etape care trebuie parcurse înainte ca familia să poată prelua trupul neînsuflețit.

Deces cauzat de o boală 

Familia este anunțată despre deces, iar trupul defunctului este dus la morga spitalului pentru îmbălsămare și toaletare. Ulterior, familia poate veni să identifice trupul și să îl preia pentru înhumânare.

Deces survenit în urma unui accident

Trupul este transportat la morgă pentru autopsie, iar familia este anunțată despre deces. Autopsia, realizată de medicul legist, are rolul de a determina cauzele exacte ale morții și leziunile suferite. Informațiile sunt incluse în certificatul medico-legal. După autopsie, trupul este îmbălsămat și pregătit pentru înhumânare.

Familia trebuie să contacteze o firmă de servicii funerare pentru organizarea ceremoniei și achiziționarea produselor necesare, precum sicriu, cruce și accesorii funerare.

Actele necesare pentru înhumânare

Înmormântarea nu poate avea loc fără Certificatul de deces pe care trebuie să îl prezinți fie administratorului cimitirului, fie preotului care oficiază slujba funerară. Ca să îl obții e nevoie să prezinți o serie de documente Oficiului de Stare Civilă de pe raza localității în care a avut loc decesul. 

  • Certificatul constatator de deces (eliberat de medicul spitalului);
  • Actul de identitate al defunctului;
  • Actul de identitate al persoanei care declară decesul;
  • Certificatul de naștere al defunctului;
  • Acte privind starea civilă (Certificat de căsătorie, sentință de divorț).

Ajutor de înmormântare pentru deces la spital

Familiile pot beneficia de Ajutor de deces dacă defunctul era asigurat în sistemul public sau pensionar. Valoarea ajutorului este:

  • 6.095 de lei – dacă defunctul era asigurat sau pensionar;
  • 3.048 de lei – dacă defunctul nu era asigurat.

Pentru obținerea ajutorului de înmormântare sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea pentru acordarea ajutorului;
  • Certificatul de deces;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Acte de stare civilă care să ateste rudenia cu defunctul (Certificat de naștere, Certificat de căsătorie, Certificat de adopție);
  • Chitanțe care dovedesc cheltuielile funerare;
  • Adeverință de la angajator care să ateste calitatea de asigurat a defunctului.

Pentru familiile îndoliate, echipa noastră îți oferă sprijin în organizarea unei ceremonii funerare demne. Accesează blogul Kirilă Funerar pentru mai multe informații!

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative