Blog
Cum se procedează în cazul unui deces la spital

Cum se procedează în cazul unui deces la spital

Sebastian Kirilă
Fondator
21.5.23
timp de citire, 5 min
21.5.23
timp de citire, 5 min
Cum se procedează în cazul unui deces la spital
Sari la capitol

După decesul unei persoane dragi, familia trebuie să se ocupe de organizarea ceremoniei funerare, indiferent că vine vorba de incinerare sau înhumarea tradițională. Însă în cazul unui deces în spital, procedura este puțin diferită. Cu siguranță, familia își poate să organizeze înmormântarea și să își ia rămas bun de la defunct. Cu toate acestea, sunt cazuri în care poate dura mai mult de trei zile până la înmormântarea decedatului. Află din articolul de astăzi ce trebuie să faci atunci când vine vorba de un deces la spital.

Ce să faci prima dată în caz de deces la spital

De regulă, persoanele care decedează în spital fie sufereau de o boală care i-a răpus, fie au suferit un accident mortal. Indiferent de motivul prezentării în instituția medicală, procedura presupune câteva etape înainte ca defunctul să fie preluat de familie. În cazul unei boli, este anunțată familia de decesul celui drag. Ulterior, defunctul este dus la morga spitalului unde este făcută îmbălsămarea trupului și toaletarea defunctului. Astfel, familia poate să vină să identifice trupul și să îl preia pentru a-l înmormânta. Dacă este vorba de un deces în spital după un accident, atunci trupul este dus la morgă pentru autopsie. Și în acest caz sunt anunțați apropiații de deces. Autopsia realizată de medicul legist are ca scop identificarea factorilor care au dus la deces și stabilirea tuturor traumelor corporale suferite. De regulă, aceste informații sunt trecute pe certificatul medico-legal care constată decesul. Apoi, trupul este îmbălsămat pentru a putea fi înhumat. În aceste cazuri, familia trebuie să apeleze o firmă de servicii funerare pentru a obține o ofertă de produse funerare. Aici vorbim despre sicriu, cruce și toate accesoriile care sunt necesare.

Acte necesare în caz de deces în spital

Și în cazul decesului la spital este necesară o serie de acte pentru a putea înmormânta defunctul. După obținerea certificatului constatator de deces și a adeverinței de îmbălsămare, e nevoie de certificatul de deces. El se obține de la oficiul stării civile din orașul natal al decedatului. Iată care sunt actele de care este nevoie:

  • Actul de identitate al defunctului;
  • Actul de identitate al persoanei care declară decesul;
  • Certificatul de naștere al defunctului;
  • Acte privind starea civilă (certificat de căsătorie, sentință de divorț, livret de familie).

Odată cu obținerea certificatului de naștere se eliberează și adeverința de înhumare care este necesară pentru concesionarea locului de veci și înmormântarea defunctului.

Poți obține ajutor de înmormântare pentru deces la spital

Chiar și în cazul decesului în spital se poate obține ajutor de înmormântare. Condițiile pentru acordarea ajutorului sunt reprezentate de calitatea de asigurat în sistemul public al defunctului. Așadar, dacă răposatul era asigurat sau pensionar, ajutorul are o valoare de 6.095 de lei. În caz contrar, valoarea ajutorului este de 3.048 de lei. Pentru a obține ajutorul este nevoie de următoarele acte:

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de înmormântare;
  • Certificatul de deces eliberat de SPCLEP;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Acte de stare civilă care să ateste rudenia solicitantului cu decedatul (livret de familie, certificat de căsătorie, certificat de adopție);
  • Chitanțe prin care solicitantul să dovedească faptul că a suportat cheltuielile pentru deces;
  • Adeverință de la angajatorul defunctului care să ateste că decedatul avea calitatea de asigurat.

Pentru familiile îndoliate, Kirilă Funerar este alături în organizarea ceremoniei funerare demne. Accesează blogul Kirilă Funerar pentru mai multe informații.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.