Decesul unei persoane vine la pachet și cu o serie de aspecte legale de care familia e nevoită să se ocupe, printre care și obținerea Certificatului de deces, un document oficial care atestă decesul persoanei respective.
De eliberarea Certificatului de deces se ocupă Registrul de Stare Civilă de pe raza localității în care a avut loc decesul.
Certificatul de Deces este un document extrem de important, de care vei avea nevoie în numeroase situații, atât în perioada imediat următoare decesului, cât și de-a lungul anilor.
De exemplu, preotul sau administrația cimitirului îți vor solicita o copie a Decesului înainte de oficierea slujbei de înmormântare.
Apoi, fiecare rudenie de gradul I sau II trebuie să prezinte la locul de muncă o copie a Certificatului de deces (unele companii solicită documentul în original) ca să beneficieze de zilele libere legale acordate pentru evenimentul nefericit.
De asemenea, ai nevoie de Certificat în original ca să primești din partea statului român Ajutorul de înmormântare oferit pentru asigurați și pensionari. Și lista poate continua.
Esențial este ca, după deces, fiecare familie are datoria să facă demersurile necesare ca să obțină Certificatul de deces.
Cum să îl procuri?
Tot ce ai de făcut este să întocmești un dosar cu documente pe care, mai apoi, să îl depui la Registrul de Stare Civilă.
Mare atenție, însă! Din luna octombrie a acestui an, procedura prin care se depune dosarul prin care obții Certificatul de deces s-a schimbat!
Dacă în ultimii ani membrii familiei puteau să solicite agenției de servicii funerare, care se ocupa de caz, să depună în numele lor dosarul la Starea Civilă, din luna octombrie aparținătorii sunt obligați să se ocupe personal de acest aspect.
Despre această modificare de procedură, dar și despre alte schimbări legate de obținerea Certificatului de deces vom discuta pe larg în rândurile următoare.
Care e primul pas pentru eliberarea Certificatului de deces?
Vorbeam mai sus despre faptul că, mai întâi de toate, familia are de întocmit un dosar cu documente pe baza căruia să primească Certificatul care atestă decesul.
Primul act de care ai nevoie pentru dosar este Certificatul constatator al decesului, un document pe care sunt specificate datele decedatului, precum numele, adresa la care locuia, starea civilă, naționalitatea, dar și locul unde a avut loc decesul.
De asemenea, Certificatul constatator cuprinde cauza decesului și afecțiunile de care suferea persoana în cauză la momentul trecerii în neființă.
De unde ridici acest act?
Dacă decesul a avut loc la spital, vei primi Certificatul constatator al decesului din partea medicului primar de pe secția unde a avut loc decesul.
În cazul în care decesul a avut loc la domiciliu, vei primi actul de la medicul de familie al decedatului.
Ce documente e nevoie să incluzi în dosarul pentru Registrul de Stare Civilă?
Ca să primești Certificatul de deces de la Starea Civilă e nevoie să întocmești un dosar cu acte. Concret, documentele de care ai nevoie sunt următoarele:
- Certificatul constatator al decesului (în original);
- Act de identitate decedat (original);
- Certificat de naștere decedat (original);
- Certificat de căsătorie decedat (original);
- Livret militar - după caz (original);
- Act de identitate al persoanei care declară decesul (în original și copie);
- Act care dovedește gradul de rudenie al persoanei care declară decesul - Certificat de naștere sau Certificat de căsătorie (copie).
De remarcat că, dacă până în octombrie 2024, era suficientă o copie după actul de identitate al aparținătorului, de acum Starea Civilă solicită și documentul în original.
Ce declarații e nevoie să incluzi în dosar?
De asemenea, pe lângă documentele legale, dosarul trebuie să conțină și o serie de declarații, după cum urmează:
- Declarația pentru deschiderea procedurii succesorale;
- Declarația de calitate față de decedat (dacă, din motive obiective, certificatele care atestă gradul de rudenie lipsesc);
- Declarație lipsă livret militar sau act de identitate defunct (dacă, din motive obiective, aceste documente lipsesc);
- Declarație lipsă certificate decedat (dacă, din motive obiective, aceste acte lipsesc).
De observat că, din octombrie, nu mai e nevoie ca familia să completeze Declarația privind naționalitatea decedatului.
Cine poate depune dosarul pentru eliberarea Certificatului de deces?
Lucrurile s-au schimbat și în ceea ce privește depunerea dosarului la Starea Civilă. Dacă până nu demult agențiile de servicii funerare adunau toată documentația necesară și le depuneau la Starea Civilă, de luna trecută aparținătorul trebuie să meargă personal să depună actele.
Totuși, la Kirilă Funerar ne oferim să îți completăm noi dosarul și cererile despre care vorbeam mai sus, în mod gratuit.
Reglementările pe scurt
Ca o recapitulare la tot ce am detaliat în acest articol, iată care sunt pe scurt schimbările care au avut loc din octombrie pentru eliberarea Certificatului de deces:
- Aparținătorul trebuie să depună Actul de identitate în original la Starea Civilă;
- Declarația privind naționalitatea decedatului nu mai este necesară la dosarul pentru eliberarea Certificatului de deces;
- Aparținătorul trebuie să depună personal acest dosar.