Blog

Cum să transcrii în România Certificatul de deces emis în străinătate?

Sebastian Kirilă
Fondator
19.3.21
timp de citire, 5 min
19.3.21
timp de citire, 5 min
Cum să transcrii în România Certificatul de deces emis în străinătate?
Sari la capitol

După cum am menționat și în articolele precedente, pentru repatrierea unei persoane decedate în străinătate ai nevoie de Certificatul de deces și de Pașaportul Mortuar.Cele două documente sunt eliberate de autoritățile din țara în care a avut loc decesul. Fără ele, repatrierea este imposibilă.Odată ce persoana decedată și documentele menționate mai sus ajung în România trebuie să faci transcrierea Certificatului de deces obținut de la autoritățile străine în registrele de stare civilă române.Transcrierea se mai poate face și la Ambasada României în Marea Britanie. De ce este necesar acest lucru? Pentru că doar așa Certificatul de deces va avea putere doveditoare și în România.Din momentul în care primești Certificatul de deces din străinătate sau de la întoarcerea în țară, ai 6 luni la dispoziție să faci transcrierea în țară. Desigur, noi suntem alături de tine pe toată durata acestui proces: te ajutăm cu întocmirea dosarului pentru primărie și îți stăm la dispoziție cu orice fel de sfat. În acest articol îți spunem toți pașii pe care îi facem pentru transcrierea Certificatului de deces.

Care e procedura pentru transcrierea Certificatului de deces?

Pentru transcrierea decesului ai nevoie de o serie de documente. În primul rând, trebuie să adresezi o Cerere de Transcriere primarului din localitatea în care ai domiciliul. Altă variantă este să te adresezi primarului din localitatea în care persoana decedată a avut ultimul domiciliu în România. Alături de cerere, prezinți documentele tale personale și pe cele ale decedatului, după cum urmează:

  • Certificatul sau Extrasul de stare civilă eliberat de autoritățile străine, atât în original, cât și copie;
  • Buletinul, Certificat de naștere și de căsătorie ale aparținătorului (copii);
  • Buletin, certificat de naștere și căsătorie ale persoanei decedate;
  • declarație din partea titularului actului ori a reprezentantului legal că nu mai există un alt act transcris sau înscris

Situații excepționale care pot interveni

  1. Pot apărea situații în care datele de pe Certificatul de deces (numele și prenumele, în general) primit din străinătate nu coincid cu datele trecute pe actele persoanei decedate.

În acest caz, transcrierea se va face doar după ce autoritățile străine îndreaptă eroarea. 2. Poți solicita transcrierea certificatului de deces fie personal, fie printr-un împuternicit legitimat. Împuternicirea se face printr-o procură la un notar public din țară sau străinătate. Dacă faci împuternicirea în străinătate, atunci aceasta se face în limba oficială a ţării respective. În acest caz, împuternicirea trebuie obligatoriu apostilată şi tradusă în ţară prin traducere legalizată. A treia variantă este să obții împuternicirea de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României. Mai multe despre subiectul repatriere decedați găsești pe site-ul nostru www.kirilafunerar.ro.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.