Blog
Cum să scrii un mesaj de condoleanțe în șapte pași simpli

Cum să scrii un mesaj de condoleanțe în șapte pași simpli

Sebastian Kirilă
Vera Kirilă
Fondator
22.10.24
timp de citire, 5 min
Vera Kirilă
22.10.24
timp de citire, 5 min
Cum să scrii un mesaj de condoleanțe în șapte pași simpli
Sari la capitol

Un mesaj de condoleanțe este o modalitate prin care îți exprimi susținerea față de persoanele îndoliate. Fie că îl trimiți unui prieten sau unei familii care îți e aproape și care e greu încercată, câteva cuvinte scrise le vor arăta cât de mult îi prețuiești și că ești alături de ei în durerea lor. 

E important, însă, felul în care îți alegi cuvintele și ce incluzi în mesajul de condoleanțe. În rândurile următoare îți prezentăm pas cu pas structura unui astfel de mesaj ca să ai o idee cât mai clară despre cum ar fi bine să arate textul tău. 

Ia o foaie și un pix sau deschide aplicația de Notițe din telefonul tău și redactează mai întâi o ciornă a textului. 

Înainte de toate, cel mai important e să fii autentic. Ia-ți câteva minute să-ți evaluezi sentimentele și gândurile pe care le ai cu privire la persoana decedată. Acest lucru va face ca textul tău să sune pe deplin sincer și îți va fi și mult mai ușor să îl scrii. 

Formula de adresare 

Modul în care începi mesajul de condoleanțe poate fi adaptat în funcție de relația pe care o ai cu persoana căreia îi scrii. Dacă e un om cu care ai o relație apropiată poți începe mesajul cu formula cu care vă adresați unul altuia în mod uzual. 

O variantă de adresare respectuoasă, care se potrivește indiferent de gradul de apropiere pe care îl ai cu familia îndoliată este „Dragul/Draga meu/mea X.”     

Exprimă-ți condoleanțele 

Imediat după formula de adresare scrie câteva cuvinte prin care îți exprimi părerea de rău pentru decesul care a avut loc.

Nu există o formulă standard prin care să-ți transmiți condoleanțele. Asta înseamnă că poți scrie mesajul așa cum crezi tu că ar trebui să arate. Important e să fii sincer și să arăți că îți pasă cu adevărat.          

Totuși, dacă nu ai în minte nicio idee, folosește cu încredere următoarele formulări: „Îmi pare nespus de rău pentru pierderea pe care ai suferit-o!”, „Sunt atât de trist că treci prin asemenea momente și îți transmit condoleanțele mele!”, „Am fost nespus de întristat să aud despre pierderea ta. Cred că e foarte dureros pentru tine.”

Descrie calitățile persoanei decedate 

E important pentru familia îndoliată să știe că persoana decedată a fost apreciată și îndrăgită de-a lungul vieții. 

De aceea, asigură-te că menționezi câteva dintre calitățile acesteia care ți-au făcut viața mai frumoasă. „X era o persoană atât de caldă și blândă. Avea mereu o vorbă bună de spus oamenilor cu care intra în contact și de atâtea ori m-am simțit încurajat/ă după o conversație cu el/ea”

Dacă nu l-ai cunoscut personal pe omul trecut la cele veșnice, scrie despre lucrurile bune pe care le-ai auzit despre el. 

Împărtășește o amintire dragă pe care o ai cu cel decedat

În continuarea mesajului de condoleanțe menționează o amintire plăcută pe care o ai împreună cu persoana decedată. Cu siguranță familia se va bucura să descopere lucruri bune și noi despre cel drag. 

Scrie despre prima sau ultima dată când v-ați întâlnit sau despre ceva frumos ce ați trăit împreună la un moment dat. E important să scrii doar despre amintirile plăcute. Cu siguranță nu îți dorești ca familia să se simtă incomod, stânjenită atunci când îți citește mesajul. 

Oferă-te să ajuți familia

Gândește-te la activități specifice cu care să vii în ajutorul familiei. De exemplu, poți să îi surprinzi cu ceva gătit de tine sau să comanzi câteva preparate din oraș care să fie livrate la ușa lor. Sau, oferă-te să stai câteva ore cu copiii, să îi duci în parc sau într-un spațiu de joacă. 

Ori, ai putea pur și simplu să asiguri familia că ești disponibil să discutați despre cele întâmplate, să îi asculți în momentele de suferință. 

  

Cere detalii legate de priveghi și înmormântare 

Dacă nu știi încă amănuntele necesare legate de priveghi și înmormântare, încheie mesajul solicitând datele și orele la care vor avea loc. 

Iar dacă din anumite motive nu reușești să participi la ceremoniile religioase, spune-i familiei cât de mult ți-ai dori să fii alături de ei și specifică motivul pentru care îți e imposibil să ajungi. Menționează totodată că îi porți în gândurile și în inima ta. 

Acestea sunt câteva elemente pe care îți recomandăm să le incluzi în mesajul de condoleanțe. Bineînțeles, nu trebuie să le respecți cu strictețe. Dacă simți că una sau două dintre ele nu se potrivesc cu ceea ce vrei tu să transmiți, elimină-le din structura ta de text. 

Te invităm să descoperi mai multe articole legate de subiectul doliului pe blogul Kirilă Funerar. 

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative