Cele mai multe situații de deces cu care ne confruntăm la Kirilă Funerar sunt ale persoanelor în vârstă, aflate la pensie. Tocmai de aceea am dedicat un articol în care vom discuta pe larg despre ultima pensie în caz de deces.
Când primești pensia pentru luna în care a avut loc decesul? Cine o poate ridica? Unde trebuie să apelezi pentru a recupera ultima pensie? Care sunt actele pe care e nevoie să le pregătești?
E necesar să răspundem la toate aceste întrebări pentru ca tu să beneficiezi de pensia neîncasată a unei rudenii apropiate.
Când se distribuie pensiile pentru luna în curs?
În primul rând, trebuie să știi că Casa de Pensii, de pe raza fiecărui județ din România, trimite pensia pentru luna în curs exact în acea lună. De exemplu, pensiile pentru noiembrie se distribuie în luna noiembrie.
În caz de deces, familia pensionarului are dreptul să primească pensia neîncasată pentru luna noiembrie indiferent de ziua din lună în care a avut loc decesul.
Atenție, este vorba doar despre pensia neîncasată. Astfel, dacă decedatul a primit pensia pentru luna în curs înainte să aibă loc decesul, familia nu va mai beneficia de o altă pensie.
Cine poate să ridice ultima pensie în caz de deces?
Dacă persoana decedată nu a primit pensia aferentă lunii respective până la momentul decesului, atunci familia are dreptul să intre în posesia sumei de bani.
Pot primi ultima pensie doar rudeniile de gradul întâi, adică soțul supraviețuitor, copiii sau părinții.
În cazul în care persoana decedată nu avea nicio rudenie de gradul I, ultima pensie poate fi încasată și de o altă persoană, indiferent dacă este rudenie sau nu, pe baza unui certificat de moștenitor.
Înainte să depună actele pentru încasarea ultimei pensii, eventualul moștenitor trebuie să facă un act de succesiune la notar în care este specificat că are drept de moștenire asupra pensiei neîncasate a pensionarului.
De ce acte ai nevoie ca să primești pensia?
Ca să încasezi ultima pensie e nevoie să întocmești un dosar pentru Casa Județeană de Pensii din județul în care locuiești. Acesta trebuie să conțină următoarele acte:
- cerere tip;
- Certificatul de deces, în original şi copie;
- actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;
- actele de stare civilă ale solicitantului, care să dovedească gradul de rudenie cu persoana decedată, în original şi copie;
- certificatul de moştenitor, în original şi copie (după caz).
Poți întocmi chiar tu acest dosar, sau poți să lași totul pe mâna agenților funereri care s-au ocupat de cazul tău.
De exemplu, la Kirilă Funerar, ne ocupăm de toată documentația legală, inclusiv de întocmirea dosarului pentru ultima pensie, în mod gratuit.
Unde trebuie să depui dosarul pentru pensia neîncasată?
După ce ai completat cererea tip și ai adunat toate documentele pe care le-am specificat mai sus, următorul pas este să depui dosarul rezultat la Casa Județeană de Pensii. A
Dacă dosarul a fost completat de o firmă funerară, aceasta se va ocupa și cu depunerea lui.
În câteva zile de la depunerea dosarului vei primi o adeverință de la Casa de Pensii care îți permite să ridici suma aferentă ultimei pensii.
Trebuie să dai adeverința poștașului atunci când vine să aducă pensia.
Dacă poștașul a venit să aducă pensia, dar tu nu ai intrat încă în posesia adeverinței, poți să preiei banii direct de la Oficiul Poștal după ce primești împuternicirea.
Pensia rămâne la poștă până în data de 15 a fiecărei luni, după care, dacă nu este ridicată de nicio persoană, este trimisă înapoi la Casa de Pensii.
Dacă ai primit adeverința, dar nu ai reușit să mergi la poștă după pensie până la data de 15, e nevoie să întocmești un alt dosar prin care să soliciți pensia restantă.
Toate aceste proceduri sunt valabile doar în situația în care persoana decedată primea pensia prin poștă. Dacă decedatul primea banii pe card atunci și ultima pensie va intra pe card, fără niciun fel de formalități.
Informația poate părea stufoasă la o primă vedere. Sunt multe detalii de care să ți cont, dar agenții funerari sunt la curent cu amănuntele necesare. La nevoie, spune-le că dorești să afli mai multe despre ultima pensie în caz de deces și solicită asistență pentru fiecare pas.
Mai multe detalii despre acest subiect, dar și despre plata Ajutorului de înmormântare găsești direct pe pagina Casei Naționale de Pensii Publice în următorul link: https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces1.