Începutul pandemiei ne-a luat pe toți prin surprindere. De-a lungul acestor ani ne-a afectat familiile în moduri în care nu le vedeam posibile. Pe măsură ce ne confruntăm cu pierderile impresionante de vieți, suntem confruntați nu doar cu numărul nedescris de vieți scurtate, ci și cu impactul imens pe care l-a avut asupra celor rămași în urmă.
Cum a afectat pandemia rata numărului de decese?
Virusul a revendicat milioane de vieți la nivel național, cât și local, în timpul izbucnirii sale inițiale și a valurilor ulterioare. În ciuda implementării mai multor măsuri de control, virusul a continuat să se răspândească. Astfel pandemia a reușit să pună o presiune imensă asupra sistemelor de sănătate, în special în localitățile mai populate. După cum ne este prezentat și de către Ministerul Sănătății (2021) în “Mortalitatea generală” (https://insp.gov.ro/download/mortalitatea-generala-2020/?wpdmdl=103374&refresh=64d097d72942d1691391959) în perioada anului 2020 rata mortalității crește brusc de la 11.7‰ la 13.4‰, respectiv 15.2‰ în anul 2021 în contextul pandemiei. Această rată este mai mare în mediul rural decât în urban.Comparativ cu anul 2020 în anul 2021 mortalitatea generală a crescut pentru toate județele cu valori cuprinse între 0.7-3.6‰ locuitori. Persoanele afectate în special au fost oamenii în vârstă și cele cu afecțiuni medicale preexistente. Astfel numărul deceselor în Satu-Mare, ca și în orice alt oraș din România, a crescut într-un mod exponențial și îngrijorător în acești ani ai pandemiei, în comparație cu anii precedenți. Pentru a pune în perspectivă aceste numere am realizat mai jos un grafic care să ajute la înțelegerea creșterii numărului de decese în Satu-Mare.
Cum a afectat pandemia sistemul medical?
Spitalele au fost depășite din punct de vedere al materialelor medicale, paturilor și personalului. Deși cadrul medical a încercat să se ocupe de fiecare caz în parte, au fost depășiți numeric. Astfel persoanele cu afecțiuni cronice, leziuni acute și chiar nevoi medicale de rutină au întâmpinat dificultăți în primirea asistenței medicale adecvate. În cele din urmă ratele mortalității au fost afectate într-un mod imens.În plus numărul prin depășirea numărului de locuri în spitalele din Satu Mare, cadrele au fost nevoite să transfere pacienții noi în localitățile vecine. Una dintre aceste localități a fost Carei, unde numărul deceselor a crescut exponențial în urma virusului. Pandemia a avut un impact profund asupra ratei mortalității, cu consecințe directe și indirecte care au revendicat numeroase vieți. Aceste cifre nu reflectă doar numărul de vieți pierdute. Pandemia a schimbat profund modul în care trăim, ne raportăm la pierdere și experimentăm doliul. De aceea, este esențial să ne sprijinim unii pe alții și să acordăm atenție nevoilor celor afectați de pierderi. Împreună, putem învăța din această experiență și să construim un viitor mai sigur și mai empatic pentru toți.Accesează cu încredere blogul Kirilă Funerar pentru sfaturi și informații utile în caz de deces.