Coroane funerare pentru inmormantare. De ce se depun coroane la inmormantare

De ce se dau coroane la înmormântări: tradiții și obiceiuri

Atunci când vine vorba de decesul unui apropiat, este un semn de respect ca familia și prietenii să aducă flori ca un ultim omagiu. Fie că vorbim de două flori, un buchet, o coroană funerară sau o jerbă, aranjamentele pentru înmormântare sunt o dovadă de considerație la adresa defunctului.

Oricine știe că la înmormântare se duc flori, însă care este motivul și cum a apărut tradiția de a duce coroane la mormântul defunctului? Mai mult decât atât, nu orice flori se pretează pentru buchetele funerare și cu siguranță nu orice număr de inflorescențe.

Pentru o achiziție potrivită, există câteva aspecte ce trebuie luate în considerare. În articolul de astăzi discutăm despre obiceiul de a duce coroane la înmormântare și ce fel de flori sunt potrivite în funcție de situații.

Semnificația coroanelor funerare

Depunerea coroanelor de flori își are origine în tradiția de a aduce flori defunctului. Din punct de vedere simbolistic, florile așezate pe mormânt sau în proximitatea decedatului înseamnă respect, durere și dor față de persoana trecută în neființă.

Ulterior, coroanele funerare au apărut ca o modalitate mult mai eficientă de a depune un număr mai mare de flori. Mai mult decât atât, simbioza dintre ramurile de brad rezistente și florile care se ofilesc cu rapiditate amintesc de efemeritatea vieții. Cu toate acestea, amintirea celui decedat este veșnică.

De regulă, coroanele pentru înmormântare au și o panglică atașată pe care se trec mesaje pentru decedat precum „Nu te vom uita niciodată!”, „Sincere condoleanțe!”, „Regrete eterne!”. Alături de mesajul funerar se trec numele celor care aduc un ultim omagiu.

Există mai multe modele de coroane funerare:

  • Clasic;
  • Cruce;
  • Lacrimă;
  • Rotund;
  • Jerbă.

Bineînțeles, există și diferite dimensiuni pentru coroanele funerare, în funcție de preferințe. 

Coroane funerare: ce flori se duc la înmormântare

Obiceiul de a duce flori la înmormântare presupune alegerea unor flori potrivite pentru tipul de eveniment. În ciuda faptului că toate florile au o frumusețe aparte, doar unele dintre ele sunt alese pentru evenimente mai puțin fericite.

De exemplu, calele sunt printre cele mai comune flori pentru înmormântare, fiind denumite chiar „florile morții”. Și pentru că sunt deschise la culoare, sunt potrivite pentru oferire atunci când persoana decedată era nemăritată. De asemenea, calele sunt potrivite și pentru femei.

Garoafele sunt flori colorate și sunt printre cele mai comune flori pentru evenimente funerare. În plus, sunt accesibile ca preț și au o cromatică plăcută.

Deși au o reputație de flori ale iubirii, trandafirii se numără printre florile ce pot fi puse pe coroana pentru înmormântare. Totuși, este mai potrivit ca familia decedatului să depună coroane funerare de trandafiri. 

Alte tipuri de flori care se pun pe jerbele și coroanele funerare sunt crinii, crizantemele și gladiolele albe. Semnificația florilor albe are strânsă legătură cu puritatea și cu gândul odihnei veșnice în Rai.

Tradiții și obiceiuri funerare: când se aduc decedatului coroane de flori

De la momentul decesului și până la înmormântare trebuie să treacă trei zile, conform tradiției ortodoxe. În acest timp, sufletul decedatului călătorește în toate locurile în care a fost pe Pământ. Așadar, timp de 3 zile, apropiații au timp să își ia rămas bun și să aducă un ultim omagiu răposatului.

În tot acest timp, se pot depune flori, coroane funerare și jerbe, care după înhumare sunt așezate pe mormânt. La 40 de zile de la deces se face primul parastas, unde sunt îndepărtate coroanele funerare. Pot fi depuse altele, însă este recomandat ca acestea să fie mai discrete.

Coroanele funerare sunt un simbol al dragostei și respectului față de răposat. Așadar, coroanele de flori pentru mormânt pot fi depuse în orice moment, în funcție de apropierea cu defunctul. 

Kirilă Funerar este alături de tine în momente dificile. Te ajutăm cu servicii repatriere decedați și informații utile pentru înmormântare. Pentru mai multe detalii, accesează blogul Kirilă Funerar.